12 държави вече подкрепиха Украйна за НАТО

12 държави вече подкрепиха Украйна за НАТО
A A+ A++ A

Президентите на 12 държави от НАТО вече се обявиха в подкрепа за членството на Украйна в алианса. Това се посочва в съвместно изявление, публикувано на сайта на литовския президент, предаде OFFNews.

Това са Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Словакия, Канада, Германия и САЩ. България все още не е сред тях.

 

Държавните ръководители заявяват, че са посетили Киев по време на войната и са видели със собствените си очи последиците от руската агресия, поради което не могат да останат безмълвни пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация.

"Отново заявяваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. Твърдо подкрепяме решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна", се казва в изявлението.

Президентите също така заявяват, че всички, които извършват агресивни престъпления, трябва да бъдат подведени под отговорност.

"Подкрепяме Украйна в нейната защита срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и призоваваме съюзниците си да увеличат значително военната си подкрепа за Украйна", се казва в изявлението.

На 30 септември, часове след като руският президент Владимир Путин подписа анексията на четири украински области, държавният глава в Киев Володимир Зеленски подписа ускорената молба на Украйна за членство в НАТО. Той допълни, че Украйна вече е де факто член на НАТО и че де юре членството само трябва да бъде формализирано.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в отговор подчерта, че вратата за присъединяване на Украйна към алианса е отворена, но сега вниманието е насочено към подкрепа на отбраната на Украйна срещу руските войски.

По-рано тази година Финландия и Швеция се присъединиха към Северноатлантическия алианс след руската агресия срещу Украйна.


 

#Владимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »