ООН: Ковид върна човешкото развитие 5 години назад

ООН: Ковид върна човешкото развитие 5 години назад
A A+ A++ A

Наслагването на кризи, основната от които безспорно е кризата с Ковид, върна света пет години назад от гледна точка на човешкото развитие, се казва в доклад на ООН, публикуван днес, предаде Франс прес. Според ООН резултатът от това наслагване е засилването на недоверието и недоволството по света.

За първи път от създаването си преди повече от 30 години Индексът на човешкото развитие, който взема предвид очакваната продължителност на живота, достъпа до образование и качеството на живота, върви надолу в продължение на две последователни години, 2020 и 2021 г., се казва в доклада на Програмата на ООН за развитие.

"Това означава, че умираме по-рано, че сме по-малко образовани и че доходите ни намаляват", заяви ръководителят на Програмата Ахим Щайнер в интервю за Франс прес.

"Като вземете предвид тези три параметъра, можете да добиете представа защо хората започват да са отчаяни и недоволни и да се тревожат за бъдещето", изтъкна Щайнер.

"И преди сме минавали през катастрофи, преживявали сме конфликти и преди, но наслагването на нещата, с които се сблъскваме днес, е сериозен удар по развитието на човечеството", каза още той.

На първите три места в тазгодишната класация за състоянието на човешкото развитие са Швейцария, Норвегия и Исландия. Швейцария е с индекс 0,962, предаде БТА.

България е на 68-о място в света по индекс на човешко развитие. Според информацията, публикувана в доклада, индексът на нашата страна е 0,795. Продължителността на живота у нас е средно 71,8 години. Очакваното време, което българите прекарват в образователни институции, е 13,9 години. БВП на глава от населението у нас е 23 079 долара. На последното 191-о място в класацията е Южен Судан с индекс 0,385.

#COVID криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници