6 месеца след клетвата: Криза в коалицията, ИТН напуска кабинета (ОБЗОР)

6 месеца след клетвата: Криза в коалицията, ИТН напуска кабинета (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Шест месеца след клетвата на кабинета „Петков” четворната коалиция се разпадна. Лидерът на „Има такъв народ” изтегли депутатите си от управлението. Официалният повод – актуализацията на бюджета и парите на държавата. Реалната причина, според премиера Кирил Петков, е номинацията на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия.

„От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и тази агония! Ако целта беше облаги, щях да си стоя усмихнат и уяден в тази коалиция, но за разлика от „Продължаваме Промяната”, аз не съм такъв”, заяви категорично Трифонов.

Напрежението сред управляващите ескалира по-рано през деня, когато трима от четиримата министри на ИТН напуснаха заседанието на кабинета. Партията има общо четирима министри в правителството – на спорта – Радостин Василев, на регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов, на външните работи – Теодора Генчовска и на енергетиката – Александър Николов.

Пет часа след скандала в МС дойде и извънредното изявление на лидера на ИТН. Бюджетът Трифонов нарече „изключително лош” и атакува финансовия министър Асен Василев за управлението на парите на държавата.

„Никой няма право да експериментира с тях еднолично, да ги харчи, както намери за добре и да прави, каквото си иска. Ако ще не да е завършил „Харвард“, а Галактическия институт. Имам достатъчно информация и ще ви дам факти.  Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дена през декември 2021 г., 4 милиарда се източиха от енергетика и се изхарчиха за текущи нужди”, казва лидерът на ИТН.

Въпреки че не са съгласни с предложената план-сметка, все пак партията на Трифонов ще я подкрепи, но частично – в перото, което касае социалните мерки.

За шест месеца управление, кабинетът „Петков” не е постигнал и видими резултати  по отношение на корупцията, допълни Трифонов.

Последва светкавична реакция от всички политически сили, както и остра позиция на  „Продължаваме Промяната". Премиерът Петков обяви, че е готов да оглави правителство на малцинството. От партията определиха днешния ден като преломен.

Отговаряйки на Слави Трифонов, Кирил Петков заяви, че с него имат сериозни разминавания по отношение на морала. И допълни, че проблемът с напускането на министрите на „Има такъв народ” на заседанието на кабинета тази сутрин е дошъл след искане за още милиарди от страна на регионалния министър Гроздан Караджов. Идеята му била средствата да отидат към строителните фирми.

Сериозен сблъсък имало и заради промените в КПКОНПИ. „Има такъв народ” предложили всяка партия да има представител в новосъздаден борд, който да има право на вето. Петков пък бе категоричен, че вътрешният министър Кирил Рашков ще бъде предложен за шеф на антикорупционната комисия.

А на пресконференцията на ПП самият Рашков намекна за злоупотреби в регионалното министерство, без да влиза в конкретика.

„В МРРБ се подготвя отново да се финансират същите фирми, без да се планира, да се потърси сметка за огромните финансови ресурси, които са потънали в тях”, каза вътрешният министър.

Според него въпросните компании са свързани с бившия премиер Бойко Борисов, а схемата за източване на милиони от пътища действала с години.

Към момента единствен обвиняем за пране на над 53 млн. лева от парите за строежа на магистрала „Хемус“ е футболният съдия Борислав Колев. Делото срещу него все още не е внесено в съда.

Какво е преразпределението на силите в Народното събрание след излизането на „Има такъв народ" от управлението? „Продължаваме Промяната” има 67 депутати, ГЕРБ-СДС разполагат с 59. ДПС разчитат на своите 34-ма, БСП имат 25-има. Депутатите на „Има такъв народ” са 25, от „Демократична България" са с 16, а „Възраждане" разполагат с 13 народни представители.

Досега депутатите на управляващата коалиция бяха общо 134-ма, като в тази бройка влизаха хората на Слави Трифонов. Без тях правителството ще разполага със 109 народни представители в залата. Което е недостатъчно за обикновено мнозинство от 121. Кабинетът вече не разполага със свои 12 депутати, за да покрие този нужен минимум.

След решението на "Има такъв народ" да си тръгне останалите партии във властта все още имат надежда, че правителство може да остане начело на държавата. От БСП признаха, че са изненадани от решението на вече бившите си партньори, преда НОВА.

Колаж: Телеграф

 

#коалиция #разпад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »