Financial Times: Кризата на бг правителството отключва проруската твърда десница

Financial Times: Кризата на бг правителството отключва проруската твърда десница
A A+ A++ A
Българският проевропейски премиер Кирил Петков зае твърда позиция срещу Русия от самото начало на нейното нахлуване в Украйна, заявявайки, че България „няма да се преклони. . . Когато видим нещо толкова очевидно, с което не сме съгласни, не можем да мълчим.” Така започва анализът на Financial Times, посветен на политическата ситуация в България.

Петков уволни министъра на отбраната Стефан Янев, защото определи конфликта като „специална операция“, формулировката на Кремъл, вместо да използва думата „война“. Но сега именно Петков може да се оттегли, след като коалицията му загуби мнозинството си миналата седмица заради спор за подкрепа за разширяването на ЕС, докато Янев е готов да се върне начело на нова партия, симпатизираща на Москва.

Ако правителството рухне, България, традиционно най-близкият приятел на Москва в ЕС, вероятно ще се отправи към своите четвърти избори за малко повече от година.

Десните партии с проруски пристрастия, включително новата, създадена от Янев,

изглеждат готови да постигнат големи печалби и да се очертаят като потенциални царе. „Това правителство вероятно няма да може да продължи“, смята Христо Иванов, лидер на малката либерална коалиционна партия „Да България“, добавяйки, че няма ясна алтернативна управляваща сила.

Последната политическа криза в София се отключи, когато Слави Трифонов, фолк-рок певец, превърнал се в популистки политик, оттегли своята партия „Има такъв народ”  от коалицията миналата седмица. Трифонов направи този ход в знак на протест срещу плановете на премиера да премахне ветото на България върху началото на преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и Албания.

Резултатът от тази криза: отстраняването на прозападния либерал Петков, допълнителна политическа нестабилност и продължаващо блокиране на разширяването на ЕС - би удовлетворило Москва.

Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, смята, че оттеглянето на ИТН от коалицията обслужва руските интереси и показва, че Москва все още е в състояние да прожектира сила в балканската нация, десетилетие и половина след като се присъедини към НАТО и ЕС.

Василев вярва, че „Русия предизвика тази криза“, но без да предостави никакви доказателства за твърдението си. „Основната им цел е да обезсилят българското правителство и неговата способност да управлява.

Русия отрече да е замесена в българските политически катаклизми. „Нямаме нищо общо с това“, категоричен е говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Възпитаникът на Харвард Петков встъпи в длъжност през декември след дълга политическа криза и два неуспешни парламентарни избори, обещаващи прозападен курс за страната му и нулева толерантност към корупцията в най-бедната страна в ЕС.

Когато войските на Путин се изсипаха в Украйна, Петков се противопостави на Москва, като отказа да плати в рубли за внос на газ и заяви, че няма да поднови договорa за внос с "Газпром" на стойност 2 милиарда долара годишно, след като изтече в края на годината. В отговор Русия спря доставките на газ през април.

Правителството експулсира дузина над 120 руски дипломати, а миналата седмица отказа въздушен достъп до Сърбия за самолета на руския външен министър Сергей Лавров.

България също е предложила помощ на Украйна, включително важна военна такава. Въпреки че правителството не е признало изпращането на оръжие, статистическите данни, публикувани от Министерството на икономиката, показват, че производството и износът на боеприпаси са се утроили тази година.

Износът на оръжия и боеприпаси трябва да бъде одобрен от правителството, което прави сегашния кабинет на малцинствата благоприятен резултат за всеки, който се опитва да спре доставките, твърдят експерти и правителствени вътрешни лица.

Kризатa беше предизвикана, когато Петков се опита да сключи сделка със Северна Македония през декември за премахване на ветото на България върху преговорите за членство в ЕС в замяна на отстъпки от Скопие.

Много българи оспорват северномакедонската идентичност и версията за история, която се преподава в нейните училища. Проучванията показват, че по-малко от половината българи подкрепят присъединяването на Северна Македония към ЕС, спрямо две трети през 2017 г., каза Геновева Петрова, управляващ партньор на Alpha Research в София.

Петков ще поиска отстъпки - включително промени в конституцията на Северна Македония, културните обекти и учебниците по история, за да отразяват по-добър образ на България. Но Трифонов се оплака, че партията му е била заобиколена в преговорите и обвини Петков в „национално предателство”.

Проблемът със Северна Македония вероятно ще се очертае по време на предизборната кампания. Това ще играе в полза на „Български възход“, националистическа проруска партия, създадена от Янев, уволнения министър на отбраната, както и „Възраждане“, друга крайнодясна партия.

Всеки може да спечели двуцифрена подкрепа, твърди Петрова. „Радикалният вот може да спечели изборите“, каза Петрова, въпреки че едва ли ще създадат мнозинство сами. Но за победата им ще се наложи да се обединят повечето други политически сили, включително ГЕРБ, дясноцентристката партия на Бойко Борисов, който беше отстранен миналата година след десетилетие на власт, опетнен от корупционни скандали.

Янев, бивш служебен премиер, коментира пред местното радио, че не съжалява за това как описва войната в Украйна. „Цитирах Путин и неговият избор на думи означаваше, че той остави отворена възможността за дипломатическо решение".

Служители на ЕС се надяват Петков да се задържи и да спаси „сделката" със Скопие и да помогне за възстановяване на позицията на ЕС на Балканите.

Посещавайки София миналата седмица, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че усеща „нова готовност“ на ЕС да се разшири след инвазията на Русия в Украйна.

Германският външен министър Аналена Бербок обеща през март, че Берлин „няма да предаде този регион в сърцето на Европа на влиянието на Москва“.

Превод и редакция: Фрог нюз

Колаж - Фрог нюз/ Снимки: БГНЕС

 

#Financial Times

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници