„Роснефт“ национализира петролен гигант срещу 61 млрд. долара

„Роснефт“ национализира петролен гигант срещу 61 млрд. долара
Руската държавна петролна компания „Роснефт“ възнамерява да придобие целия петролен гигант TNK-BP за 61 млрд. долара. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руската държавна петролна компания „Роснефт“ възнамерява да придобие целия петролен гигант TNK-BP за 61 млрд. долара.

По-рано в понеделник британският петролен производител „Бритиш петролиъм“ съобщи, че продава своя 50-процентен дял в TNK-BP на „Роснефт“ за 17,1 млрд. долара.

Другата половина от компанията, оценявана като третия по големина производител на черно злато в Русия и една от 10-те най-големи петролни фирми в света, е собственост на консорциум от руски бизнесмени.

Държавната „Роснефт“ практически ще национализира TNK-BP и възнамерява да превърне компанията във водещ производител на петрол на световната борса.

Водещата руска петролна компания, която постигна споразумение с британската BP за откупуването на 50% от TNK-BP, е постигнала споразумение и по основните условия на транзакцията с AAR, консорциума от руски милиардери, който притежава другата половина от съвместната компания.

Президентът на „Роснефт“ Игор Сечин оцени цялата операция на 61 млрд. долара, съобщиха руските агенции.

Транзакцията с AAR се равнява на 28 млрд. долара. Тя зависи от съгласието на властите и е напълно независима от споразумението с британската компания, уточни „Роснефт“ в комюнике.

Руският президент Владимир Путин одобри сделката между „Бритиш петролиъм“ и „Роснефт“ след края на срещата си с Игор Сечин, като заяви, че тя е добра за руската икономика.

„Това е добро и голямо споразумение, което е необходимо не само за руския енергиен сектор, но също и за цялата руска икономика“, заяви руският президент, цитиран от агенция „Интерфакс“.

#петрол #Русия #президент на Русия #Владимир Путин #Игор Сечин #„Бритиш Петролиъм“ #TNK-BP #„Роснефт“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници