Сделка между „Бритиш петролиъм“ и „Роснефт“ раздвижи петролните пазари

Сделка между „Бритиш петролиъм“ и „Роснефт“ раздвижи петролните пазари
Британската петролна компания „Бритиш петролиъм“ продаде своята половина в гиганта TNK-BP на руската „Роснефт“ за 17,1 млрд. долара.
A A+ A++ A

Британската петролна компания „Бритиш петролиъм“ продаде своята половина в гиганта TNK-BP на руската „Роснефт“ за 17,1 млрд. долара.

Предмет на сделката са и други 12,84% от държавния енергиен гигант, съобщи „Бритиш петролиъм“, цитиран от АФП и БГНЕС.

Сделката създава топиграч в глобалния петролен сектор с големи последици за изследването на Арктика и на практика слага край на съвместното дружество TNK-BP, което често беше разтърсвано от скандали.

В Москва „Роснефт“ съобщи, че е купила и другата половина от дяловете в TNK-BP от руските инвеститори.

„Бритиш петролиъм“ допълни в комюнике, че ще задели 4,8 млрд. долара от приходите за закупуването на други 5,66% от „Роснефт“ от руското правителство, с което общият размер на акциите й в руската компания ще достигне 19,75%.

В момента британската петролна компания притежава 1,25% от руската държавна „Роснефт“. Според условията на договора „Бритиш петролиъм“ ще има две места в деветчленния Борд на директорите на „Роснефт“.

„Днес „Бритиш петролиъм“ съобщи, че е подписала условията за продажба на 50-процентния си дял в TNK-BP на „Роснефт“, основната руска петролна и газова компания“, се казва в комюникето.

„Подписването на окончателните споразумения е условие за съгласието на руското правителство за продажбата на 5,66% дял в „Роснефт“ и целта е продажбата на TNK-BP и допълнителната инвестиция в „Роснефт“ да приключат същия ден. Поради това при завършването на предложената транзакция „Бритиш петролиъм“ ще придобие общо 18,5-процентен дял в „Роснефт“ и чисти 12,3 млрд. долара в брой“, се казва още в съобщението.

Руският президент Владимир Путин приветства като „много добър сигнал“ за пазарите сделката между държавната „Роснефт“ и британския енергиен гигант „Бритиш петролиъм“.

„Това е добра, голяма сделка, която е необходима не само на руския енергиен сектор, но и на цялата икономика“, обяви държавният глава, цитиран от местните новинарски агенции.

#петрол #Русия #президент на Русия #Владимир Путин #„Роснефт“ #TNK-BP #„Бритиш Петролиъм“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници