6 лесни начина да избегнем високото кръвно налягане

6 лесни начина да избегнем високото кръвно налягане
A A+ A++ A

Високото кръвно налягане е едно от най-често срещаните заболявания в съвременния свят. Според статистиката то е и една от основните причини за смърт. Само за 2005 година са регистрирани 1,56 милиарда души, страдащи от високо кръвно налягане. Две трети от хората, имащи хипертония, са жители на развиващите се страни.

Всяка година 8 милиона души умират от високо кръвно налягане.

За да се преборим с тази черна статистика, е неодходимо да спазваме няколко лесни правила.

1) Колкото по-малко сол, толкова по-добре – ако дневният прием на сол не надвишава 6 грама, можем да постигнем корекция на кръвното налягане от 2 до 6 mmHg.

2) Редовни физически упражнения - 30 минути ходене на ден или гимнастика 4-5 пъти седмично – изберете сами, но това леко и приятно занимание ще ни отърве от 4 до 8 mmHg.

3) Плодове и зеленчуци – изследвания на датски учени показват, че консумирането на пресни плодове и зеленчуци (4-8 порции) през деня, намалява кръвното налягане с около 8 до 14 mmHg за период от два месеца.

4) По-малко алкохол – ако всеки ден приемаме не повече от едно питие, то резултатът няма да закъснее – 2 до 4 mmHg по-ниско кръвно налягане.

5) Намаляване на теглото – за нормален BMI (Индекс на телесна маса) се смята този от 18.5 до 24.9. Ако при Вас цифрите са различни – не се замисляйте, а и наградата е голяма: за всеки свалени 10 кг – 5 до 20 mmHg по-ниско налягане.

6) Спрете пушенето – знаем, че е трудно за пристрастените, но спирането на цигарите намалява риска от инфаркт и инсулт.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници