Феликс признал, че скокът му бил идея на Иван Трифонов

Феликс признал, че скокът му бил идея на Иван Трифонов
„Трифонов ми сподели всичките си идеи. Той бе вече твърде стар за изпълнението им, не бе успял да намери спонсори", разказал австриецът. Снимка: Red Bull Stratos
A A+ A++ A

Малко преди да извърши скока от стратосферата, австрийският парашутист Феликс Баумгартнер признава в няколко интервюта, че идеята за това му дал българинът Иван Трифонов.

Баумгартнер разказал как през 2004 г. Трофонов се е срещнал с него и му е разказал за проекта си, съобщи вестник „24 часа”.

Българинът разработва идеята за скок от 50 км височина в продължение на 13 години и направил всички важни изчисления за това колко трябва да е голям балонът и какви инструменти са нужни в капсулата.

„Трифонов ми сподели всичките си идеи. Той бе вече твърде стар за изпълнението им, не бе успял да намери спонсори", разказва австриецът в интервю за сайта „Пур скайдайв".

„По-късно се срещнах и с Пер Линдстранд, който също работи по подобна концепция. Той дълго време сътрудничи на Ричард Брансън по плана му за обиколка на света с балон. Те двамата също бяха решили да опитат да подобрят рекорда на Джо Китинджър. Но се отказаха да работят по моя проект заради други планове. После се срещнах и с Арт Томпсън – авиоинженер и експерт по космонавтика. С него се сработихме веднага и реших – той ще е човекът. Арт координира отбора ми, а основният двигател, разбира се, е „Ред Бул", обяснява Баумгартнер малко преди да скочи.

В сряда австрийският вестник „Курир” публикува информацията, че скокът на Феликс всъщност е идея, открадната от Трифонов.

#скок #стратосфера #Феликс Баумгартнер #Иван Трифонов #Ричард Брансън #Ред Бул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници