300 млн. лева минус от данъчни облекчения за Бюджет 2011

300 млн. лева минус от данъчни облекчения за Бюджет 2011
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Данъчните облекчения в България са довели до загуби за бюджета от порядъка на 300 млн. лева само за 2011 г., сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Най-голям дял има диференцираната ставка на ДДС в туризма, от която пропуснатите приходи в бюджета са за 108 млн. лева, информира „Дневник“.

Приходите, които не са влезли в хазната заради нормативно признатите разходи на физическите лица при облагането на доходи от стопанска дейност пък възлизат на 60 млн. лева, сочи още анализът.

Преотстъпването на корпоративния данък на земеделските производители е довело до негативен ефект за приходите от 37 млн. лева, посочват от Института за пазарна икономика.

„Ако се опитаме да направим приблизителна сметка за пропуснатите приходи за бюджета от тези дупки, то за последните 10 години тази сума би надхвърлила поне 3 млрд. лева Това са несъбрани приходи от конкретни групи в обществото“, е записано в анализа.

Данъчните облекчения или преференции неизбежно водят до два ефекта – по-ниски данъци за определени групи хора или дадено поведение, но и изкривяване на данъчната система и натоварване на всички останали данъкоплатци, коментира авторът на анализа Петър Ганев.

Той допълва, че тази неравнопоставеност е в основата на политическите наклонности да се налагат преференциални режими в данъчните закони – ползите са за точно определена група, а разходите се разпределят върху всички останали.

„Това прави дебата за всяка една преференция много труден, противопоставяйки на практика принципна позиция за широка данъчна база и опростено данъчно законодателство срещу конкретна привилегия, която има своите ясни бенефициенти“, анализира Ганев.

От института изчисляват, че данъчните преференции за хората с намалена трудоспособност са довели до неплащането на 17 млн. лева през изтеклата година, 2.9 млн. лева пък не са влезли в хазната, защото хората са се възползвали от облекченията, предвидени при доброволно осигуряване и застраховане, разходите за които се приспадат от данъчната основа за облагане.

През 2011 г. от данъчното облекчение при дарение са се възползвали 2804 души, като размерът на сумата, приспадната от годишните данъчни основи, е близо 2 млн. лева. Това е лишило бюджета от около 200 хил. лева.

Данъчните облекчения за млади семейства, при които от данъчната основа се приспадат сумите, платени за лихви по жилищен кредит, се равняват на пропуснати приходи от 1.9 млн. лева. От това облекчение през 2011 г. са успели да се възползват едва 5316 души.

И през 2013 г. данъчните облекчения и преференции ще товарят бюджета. Нещо повече, съществуването на специални разпоредби в данъчните закони не само е в тежест на всички останали данъкоплатци, но и води до повече лобизъм в данъчното законодателство, неефективно и непрозрачно разпределение на ресурсите и неефективно подпомагане на бедните, се казва в анализа.

Според препоръките в него изчистването на данъчните закони може да подсили бюджета, както и да бъде използвано за общо намаление на данъците върху труда.

В анализа се препоръчва още да се премахнат данъчните облекчения, защото това ще намали осигурителната тежест за всички граждани и ще даде възможност за извършване на реални реформи.

#данъци #облекчения #данъчни облекчения #бюджет #анализ #Петър Ганев #Институт за пазарна икономика #приходи #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници