По 5000 лв. за електромобил – неясно откога и за кого

По 5000 лв. за електромобил – неясно откога и за кого
През август министър Делян Добрев откри 8-ата зарядна станция за електромобили в София. Предвижда се ускорено изграждане на такава инфраструктура. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С еднократна субсидия от 5000 лв. държавата ще стимулира покупката на електромобили, реши правителството на редовното си заседание в сряда, без да уточни откога мярката ще влезе в сила.

Субсидирането е регламентирано в Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност в България за периода 2012-2014 г., предаде БГНЕС.

Идеята е да се дава еднократна субсидия при закупуване на електромобили и хибридни автомобили за първи закупен автомобил от дадено юридическо или физическо лице.

Ще се дават по 5000 лева на електромобил и 2500 лева на хибриден, но кога точно ще стане това, не е много ясно.

Предвид възможностите на бюджета в момента, се обмисля идеята тези пари да идват от търговията с парникови емисии.

На този етап обаче не може да се определи размерът на постъпилите средства от тази търговия. Докато това стане възможно, дали и колко автомобила ще се подпомогнат, е въпрос, който ще се реши в зависимост от финансовите възможности за съответната година.

Ще се анализира възможността да отпадне годишният данък за електромобилите, а за хибридните автомобили да не се плаща данък в продължение на 5 години.

Обмисля се и да отпадне регистрационната такса за тези автомобили, както и да има диференцирани ставки за винетките за различните категории екологични превозни средства.

В плана е записана и идеята ускорено да се изгражда зарядна инфраструктура за електрически и хибридни автомобили.

#Министерски съвет #електромобил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници