Нинова предлага за премиер Асен Василев с програма за 6 месеца

Нинова предлага за премиер Асен Василев с програма за 6 месеца
A A+ A++ A

Законодателна програма от 79 точки за 6 месеца и Асен Василев като кандидат-премиер, е единият от вариантите, които лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага на Националния съвет, който в момента се провежда на "Позитано" 20, съобщава Епицентър. бг, позовавайки се на свои източници. 

Законодателната програма, която Нинова предлага, е програмата на кабинета "Василев" от първия проучвателен мандат на ПП, който не се реализира, поради липса на подкрепа, сочи предварителната информация.

В нея са включени: избор на председател на Народното събрание до края на юли и избор на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ до 15 август. Тя визира и окончателно приемане на законите за съдебната власт и закона за КПКОНПИ.

Програмата е с краен срок до края на годината и включва както приемането на държавния бюджет за догодина, така и попълване на всички постове, за които НС има избор.

В програмата освен таймлайн за приемане на различни нормативни актове са предвидени и срокове за избор на членове на някои регулаторни органи, като според уточненията трябва да бъдат излъчени от ПП, ДБ или БСП.

Според плана на БСП, ако се състави кабинет, до края на септември трябва да бъде номиниран нов управител на БНБ, както и да бъдат попълнени овакантените места в КЗК и КФН.

В сектор правосъдие е записано, че трябва да се проведе избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, чиито предстои да изтекат през 2022 г.

Предлага се и въвеждането на единен държавен изпит за придобиване на юридическа квалификация, както и намаляване на нотариалните такси.

До края на септември пък според програмата на трите партии трябва да бъдат приети промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и НПК. С тях се цели постигането на промени в досъдебното производство, за да бъде достигната по-голяма ефективност; създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и на търсене на отговорност в случай на престъпление от главния прокурор съгласно изискванията на осъдителните решения срещу България.

В енергетиката се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ "Козлодуй" на ядрено гориво, което не идва от Русия, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори.

В инфраструктурата е записано довършване на магистрала "Струма" чрез най-добро решение без загуба на европейски средства, подписване на споразумение с Румъния за проектирането и изграждането на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала "Хемус" и продължението на "Черно море".

В отделен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Ще бъде изготвен анализ на последствията от въвеждането на еврото, който да е основа на мащабна разяснителна кампания. Приоритет ще бъде и работата по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Според разписаните текстове от септември до края на ноември трябва да бъдат приети 21 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които ще дадат възможност България да започне усвояването на второто плащане от 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа.

БСП ще задържи още малко мандата, а депутатите от левицата щели да внесат законодателна програма за 6 месеца в парламента. Ако тя бъде приета, то Корнелия Нинова е категорична, че с третия мандат ще бъде номиниран за премиер Асен Василев, написа и "Труд", като се позова на запис от засседанието,  с който разполага.

#Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници