Колумбия започва преговори с бунтовниците от ФАРК

Колумбия започва преговори с бунтовниците от ФАРК
Роднини на отвлечени, изчезнали и насилствено взети на работа хора от ФАРК излязоха на протест преди няколко дни в столицата Богота. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите за мир между бунтовниците от ФАРК („Революционните въоръжени сили на Колумбия - народна армия", наричани още ФАРК-ЕП) и колумбийското правителство ще започнат в Осло в четвъртък, заявиха от президентския офис.

Новата дата е с ден по-късно от планираното предададоха АФП и информационна агенция „Фокус".

Обявяването на нова дата за започване на мирните преговори дойде малко след като правителствен източник заяви, че главният преговарящ на „Революционните въоръжени сили на Колумбия" Иван Маркез е заминал за Куба и трябва да отпътува за норвежката столица след броени часове.

ФАРК е партизанска организация с марксистко-ленинистка идеология, като според Куба и Венецуела това е организация, действаща на основата на идеите на Симон Боливар.

ФАРК е във въоръжени сблъсъци с колумбийското правителство още от самото си създаване през 1964 г., ръководени са от секретариат от седем членове, възглавяван от Педро Антонио Марин с кодово име Мануел Маруланда до неговата смърт през март 2008 г.

Според доклад на колумбийското правителство годишно ФАРК печели от наркотрафик над 1 млрд.долара, което съставлява 78% от дохода на организацията. От изнудвания и откупи за отвличания събират около 600 млн., като се занимават и с въоръжените обири и кражби.

ФАРК събира „революционни данъци" от фермерите, отглеждащи кока, и от наркотърговци, заради което колумбийското правителство нарича ФАРК „наркопартизани".

Оттогава начело на секретариата е Алфонсо Кано (Гулиермо Леон Саенс), убит през номеври 2011 г. от части на колумбийската армия, потвърдено от военното разузнаване.

ФАРК действа и в пограничните райони на Венецуела, Еквадор, Панама и Перу.

През 2001 г. САЩ причислява ФАРК към списъка на террористичните организации, Европейският съюз по-късно приема аналогично решение.

#Колумбия #ФАРК #преговори #Осло #четвъртък #Куба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници