ПП-ДБ призова Борисов да се намеси, а Габриел да не връща празна папка на президента (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

ПП-ДБ призова Борисов да се намеси, а Габриел да не връща празна папка на президента (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Бойко Борисов трябва да се намеси. Предлагам на Габриел да не бърза да връща празна папка утре и сутринта да намерим време да преодолеем различията. Не мога да разбера причините да забуксуват преговорите. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов. И опроверга информациите, че Борисов се е включвал пряко в преговорите, но допусна, че екипът на ГЕРБ се е консултирал с него.

Кирил Петков подчерта, че уговорката с ГЕРБ е за 18 месеца. "На 9-ия месец единственото, което правим, е да сменим премиерите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и така да продължи управлението. По време на преговорите колегите поискаха допълнителни министерства, готови сме да ги дадем. Освен външното министерство, също и тези на вътрешните работи, на иновациите и растежа, на културата, на образованието и околната среда", коментира той. И допълни, че при истинска воля реформите могат да продължат.

"Имахме декларация, с която започна съвместната работа преди 9 месеца. В нея имаше ясни приоритети за съдебната реформа и регулаторите. Не сме спрели да настояваме за конкретизация на ангажиментите. Публикувахме преговорната си политика чрез меморандум. Не разбирам защо подписването на споразумение се поставя под съмнение. Има технологично време време да бъде подписано", посочи Христо Иванов. И допълни, че случващото се в момента му се струва излишно.

"Изготвихме нов документ заедно, като гледахме от този на ГЕРБ и нашия меморандум. Готови сме да публикуваме споразумението. Никога не е имало политическа криза, като през последните две години. Общо е желанието за реформи и за излизане от кризата. Ако се окаже, че не можем да подпишем споразумение, това ще се отрази много тежко на гражданите", допълни той.

"Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се с предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България. За да няма спекулации още преди седмица казах, че нямам претенции да бъда министър на външните работи. Тя се съгласи да работим с други механизми. Има 7 дни след получаване на мандата, за да уточним състава на Министерски съвет. Ако Габриел го върне, значи, че са се отказали от съставяне на правителство", посочи премиерът в оставка акад. Николай Денков. И уточни, че е обсъждано да бъдат сменени сегашни министри с такива на ГЕРБ, но впоследствие от партията са решили да не подписват споразумението.

На свой ред финансовият министър в оставка Асен Василев посочи, че спор по състава на МС няма. "Оказа се, че подписването на споразумението се отлага. Това е основната причина да има криза в преговорния процес. Може да се приложат корекции в документа. Напълно е възможно това да се окаже фалшива криза, но е възможно и да е реална. Всичко ще остане на хартия, ако в регулаторите не се изберат независими хора", подчерта той.

Изявлението е в отговор на ГЕРБ-СДС, които обвиниха ПП-ДБ, че "не искат да поделят властта", затова им дадоха срок да размислят до понеделник в 12 ч., когато трябва да бъде връчен първият мандат. Освен това като причина за неуспешните преговори добавиха и нежеланието на формацията на Петков, Василев, Атанасов и Иванов да даде равнопоставеност между двете коалиции.

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник. В петък председателят на партията Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на предсрочни избори.

#преговори #ПП-ДБ #ГЕРБ - СДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници