Прокуратурата е бездействала за пътните нарушения на Семерджиев

Прокуратурата е бездействала за пътните нарушения на Семерджиев
A A+ A++ A

Георги Семерджиев, който катастрофира с автобомила си, отнемайки живота на две млади жени в София, е станал клиент на прокуратурата за нарушения на пътя още през 2014 г. Според справката на МВР за досието на бившия футболист, с която "Сега" разполага, обаче наказателните преследвания срещу него са погасени по давност.

От 2010 г. до 2012 г. Семерджиев е глобяван от органите на МВР цели 6 пъти с по 300 лв. заради управление на автомобил без шофьорска книжка. Въпреки това тогава не е било образувано досъдебно производство от прокуратурата.

На 18 януари 2014 г. Семерджиев е проверен от служители на СДВР, след като не е спрял на знак стоп, за което му е съставен акт. Освен това полицията констатира, че мъжът шофира без валидна шофьорска книжка, поради което са изпратени материалите до прокуратурата за образуване на досъдебно производство по член от НК, който гласи: "Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева".

После на 6 август 2014 г. Семерджиев отново е спрян от служители на РУ-Несебър, защото е преминал на червен светофар. МВР отново констатира, че мъжът шофира без свидетелство за управление, поради което е образувано досъдебно производство само 7 месеца преди същото провинение. Но и то е приключило без да му бъде повдигнато обвинение. За да агументира отказа си за образуване на досъдебно производство, прокуратурата пише, че е установено, че действително лицето е карало в едногодишния срок. Нещо, което задължава държавното обвинение да образува дело. За де не го направи обаче, прокуратурата изведнъж започва да твърди, че трябвало да се отчитат и субекивните представи и да било налице съзнанието на дееца, че управлява автомобил във въпросния едногодишен срок от влизане в сила на предишното наказателно постановление. Това не можело да се установи по материалите по преписката на МВР и затова прокуратурата отказва образуването на досъдебно производство. 

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи във вторник, че Семерджиев е с отнета шофьорска книжка още от 2005 г. След това се е сдобил с фалшива такава, издадена в Швейцария. Предприемани многократно действия от МВР, включително са изпращани материали до прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за шофиране без правоспособност. Държавното обвинение обаче е давало указания да се наложи единствено административно наказание, обясни Рашков.

От думите на шефа на Пътна полиция Тенчо Тенев се разбра че Семерджиев е рецидивист на пътя с купища нарушения. „Нарушенията му са толкова много, че са му отнети 85 точки - почти три пъти по 39 точки. Това означава, че е създавал много сериозни проблеми“, посочи той. Нарушенията били по цялата палитра на Закона за движение по пътищата.

Софийската градска прокуратура е поискала постоянен арест за Георги Семерджиев. Очаква се в събота съдът да разгледа мярката за неотклонение. Доведеният брат на Семерджиев също е арестуван, защото е хванат да шофира дрогиран и пиян, пише "Сега".

#Георги Семерджиев #прократура #бездействие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Акценти