Павлова: Отговорността за трафопостовете е на ЕРП-тата

Павлова: Отговорността за трафопостовете е на ЕРП-тата
Електроразпределителните дружества носят цялата отговорност, включително би трябвало да покрият щетите за своя сметка при тази авария, каза Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отговорността за изправното състояние на трафопостовете в сградите е изцяло на електроразпределителните дружества, заяви регионалният министър Лиляна Павлова в коментар на взрива в Бургас от нощта срещу вторник.

„Електроразпределителните дружества носят цялата отговорност, включително би трябвало да покрият щетите за своя сметка при тази авария“, каза Лиляна Павлова пред „Дневник“.

Предстои да се обсъди дали в Закона за устройство на територията да се въведе пълна забрана за поставянето на трафопостове в сгради, допълни тя.

По-рано във вторник кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че е необходима законова промяна, с която да се забрани съоръжения с високо напрежение да се намират в жилищни сгради, което в момента е съвсем законно.

В момента Законът позволява по изключение да има трафопостове в сгради. Това според член от закона трябва да става „при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност".

Лиляна Павлова уточни, че тази възможност е предвидена там, където съоръжението не може да бъде изградено на друго място.

За целта обаче се изисква 100% съгласие на живеещите в съотвтената сграда, което да бъде нотариално заверено.

В Министерството няма статистика колко са трафопостовете, изградени в сгради, такава информация имат главните архитекти на съответните общини, защото те одобряват документациите.

В момента в Бургас се изготвя списък с тези сгради.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила на електроразпределителното дружество за София и Западна България – ЧЕЗ, да се направи проверка на техническата изправност на трафопостовете в града.

#взрив в трафопост #Бургас #Димитър Николов #кмет на Бургас #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #ЕВН #ЧЕЗ #трафопост #София #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Закон за устройство на територията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници