КТ „Подкрепа” иска оставката на Дянков заради данъка върху лихвите

КТ „Подкрепа” иска оставката на Дянков заради данъка върху лихвите
Изненадващо, миналата седмица вицепремиерът съобщи, че от догодина ще бъде въведен такъв данък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конфедерацията на труда „Подкрепа" поиска за пореден път оставката на финансовия министър Симеон Дянков, този път заради предвиденото въвеждане на данък върху лихвите по депозитите и проектобюджета на Здравната каса.

Изненадващо, миналата седмица вицепремиерът съобщи, че от догодина ще бъде въведен такъв данък, тъй като той не се налага само в България от целия ЕС.

„КТ „Подкрепа“ изразява острото си възмущение от действията на Симеон Дянков, който отново взриви социалния диалог, грубо нарушавайки разпоредбите на Кодекса на труда и Правилника за организацията и дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който г-н Дянков по силата на закона е и председател“, се казва в официална декларация на синдиката.

Оттам напомнят на вицепремиера, че съгласно Кодекса на труда държавата трябва да регулира трудовите и осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище след консултации и диалог с работниците, служителите, работодателите в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане на интересите на всяка от страните.

„Грубо погазвайки този дух на сътрудничество и колегиалност, в дневния ред за заседанието на НСТС на 9 октомври не бяха включени и не се обсъждаха въпросите за въвеждането на 10-процентен данък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките и проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г. (2.7 млрд. лв. – бел. ред.), които буквално на следващия ден бяха внесени от г-н Дянков и приети от правителството. По този начин важни въпроси, свързани със здравното осигуряване, жизненото равнище на гражданите и с бюджетната политика на правителството, умишлено не бяха подложени на обсъждане в НСТС“, допълват от синдиката.

Като доказателство за липсата на такъв диалог, от КТ „Подкрепа“ настояват незабавно да бъде публикувана стенограмата от заседанието на НСТС.

Синдикалистите настояват министърът да бъде освободен от състава на правителството, защото „носи основната вина за изключително тежкото състояние на икономиката на страната и за мизерията на българските граждани през последните няколко години“.

От КТ „Подкрепа“ заявяват решимост, след консултации с останалите социални партньори, да сезират Върховния административен съд да отмени актовете на Министерския съвет от 10 октомври, с които са приети посочените въпроси, поради това, че не са изпълнени задължителните изисквания на Кодекса на труда за предварителен социален диалог.

#КТ „Подкрепа" #Симеон Дянков #Министър на финансите #данък върху лихвите по депозитите #Здравната каса #ЕС #Кодекса на труда #Националния съвет за тристранно сътрудничество #НСТС #Националната здравноосигурителна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници