Корупция и мудна икономика по пътя на Черна гора към ЕС

Корупция и мудна икономика по пътя на Черна гора към ЕС
Лидерът на Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович по време на изборите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Победителите в предсрочните парламентарни избори в Черна хора са изправени пред задачата да съживят мудната икономика и да се преборят с корупцията, за да запазят шансовете на малката балканска държава да се присъедини към Европейския съюз.

Прогнозите сочат, че управляващата коалиция, водена от ветерана Мило Джуканович и неговата Демократическа партия на социалистите, се радва на удобна преднина с над 46% от бюлетините, информират АФП и БГНЕС.

Икономическият анализатор Василе Костич отбеляза, че „една от основните задачи на новото правителство ще бъде борбата с корупцията и организираната престъпност“.

„Битката е ключов фактор за икономическия напредък и модернизацията на Черна гора. Ако корупцията се увеличи, това ще унищожи икономиката, защото сериозни инвеститори няма да дойдат“, коментира анализаторът.

Държавата се нуждае също от „чуждестранни капитали“, подчерта Костич.

Изборите в неделя бяха предсрочни. Черногорският парламент се саморазпусна през юли с цел да бъде избран нов състав на законодателния орган на страната, чиято основна задача ще бъде да постави началото на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз.

Победата на предсрочните парламентарни избори е деветата по ред победа на социалистите, като техният лидер, ветеранът на черногорската политическа сцена Мило Джуканович, е единственият лидер на Балканите, чиято партия победи на всички избори от началото на разпадането на бившата Югославия през 90-те години.

#Черна гора #ЕС #Европейския съюз #Кабинет #правителство #избори #Мило Джуканович #Демократическа партия на социалистите #икономика #корупция #анализатор #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници