Заради данък лихва банките ще увеличат лихвите по кредитите, смята евродепутат

Заради данък лихва банките ще увеличат лихвите по кредитите, смята евродепутат
Банките ще увеличат лихвите по кредитите вследствие на новия данък върху лихвите по депозитите, прогнозира евродепутатът Кристиян Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Банките ще увеличат лихвите по кредитите вследствие на новия данък върху лихвите по депозитите, прогнозира евродепутатът Кристиян Вигенин.

Според него новият 10-процентен данък, предложен от финансовия министър Симеон Дянков, застрашава стабилността на банковата система в България.

„Хората ще инвестират средствата някъде другаде, ще спестяват по-малко.Този данък ще промени начина, по който българинът гледа на банките. Лихвите по заемите ще вървят нагоре“, обясни Кристиян Вигенин пред БНР.

Според него за въвеждането на подобен данък трябва да се изгради система, която обхваща всички данъчни въпроси в законодателството на държавата.

Евродепутатът даде пример с Германия, където е въведен минимален праг на спестяванията с облагаеми лихви, като се вземат предвид и лихвите, които гражданите плащат по кредити.

Кристиян Вигенин отбеляза, че няма отговор на въпроса дали ще се облагат детските влогове, след като децата не са данъчно задължени.

„Превръщаме в данъкоплатци хората от тяхното раждане“, констатира той.

„Не може да има обяснение „Ще накажем богатите“. Защо да наказваме богатите, като всъщност наказваме и богатите, и бедните. Затова в България няма инвестиции, защото малките и средните предприятия нямат никаква сигурност какво ще стане утре“, заключи евродепутатът.

#Кристиян Вигенин #евродепутат #данък върху лихвите по депозитите #кредити #депозити #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници