Управляващата партия в Македония: Случаят с палежа в Битоля да не се политизира

Управляващата партия в Македония: Случаят с палежа в Битоля да не се политизира
A A+ A++ A

Апелираме към обществото да не политизира наказателно-правното деяние, извършено по собствени признания от македонски певец”, се казва в съобщение на управляващата в Република Северна Македония партия СДСМ по повод многобройните реакции след ареста на заподозрения за палежа на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля.

„Негативните емоции около името на Българския културен център в Битоля в никакъв случай не трябва да бъдат причина за оправдаване на съзнателното и умишлено подпалване на пожар, при който е могъл да загине и извършителят, и други хора. Македонската идентичност не се защитава чрез релативизиране на престъпленията", пише в съобщението, като се допълва, че случаят представлява "поредният вандализъм, който може да ни вкара в спирала от скандали, които могат да бъдат гориво за радикални структури и в двете страни”.

Според СДСМ гражданите на Северна Македония трябва да бъдат мъдри и да не влизат в сценарии, насочени към дистанциране на Северна Македония от ЕС, и не политиката, а съдебната власт е тази, която ще прецени „възможните смекчаващи вината обстоятелства в този случай”.

„Разбираме безпокойството на нашите граждани, но никога няма да одобрим насилственото поведение. И накрая, през тази година ще станем свидетели на откриването на Македонски културен център в Благоевград. Борим се с ценности, принципи и последователност, а не с насилие!”, пишат от СДСМ.

Реакцията на политическата партия идва, след като вчера полицията арестува за палежа на сградата на Културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, а прокуратурата поиска мярка „задържане под стража” на 34-годишен жител на града, с инициали Л.А., а от опозиционната партия „Левица” настояха за „отхвърляне на повдигнатото наказателно обвинение срещу Ламбе Алабаковски” и призоваха на протест в негова защита.

Името на Алабаковски, беше обявено и практически от всички медии в Северна Македония, макар властите официално да не са съобщили все още кой стои зад инициалите. Алабаковски е поп изпълнител, живял известно време в САЩ, който се е завърнал в страната преди няколко месеца.

Организираният от „Левица” протест в подкрепа на Алабаковски предстои да се състои тази вечер в Битоля, а темата е водеща във всички медии, както и в социалните мрежи.

#Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници