Плевнелиев залага на енергийната ефективност

Плевнелиев залага на енергийната ефективност
„Енергийната политика, която ще водя като президент, ще бъде много по-широка в сравнение с политиката на Георги Първанов“, заяви на пресконференция в Русе Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според Росен Плевнелиев държавата трябва да помогне на българските предприятия и граждани за подобряване на енергийната ефективност, защото „така ще се увеличи и богатството на българина“.

Новоизбраният президент на страната даде пример с недвижимите имоти, които са 82% от богатството на българите.

„Инвестиция от 2 млрд. лв. ще се възвърне като 20 млрд. лв. от саниране например. Такава възвръщаемост има само в магистралите“, обясни президентът и заяви, че за него енергийната ефективност е абсолютен приоритет, съобщи БГНЕС.

„Енергийната политика, която ще водя като президент, ще бъде много по-широка в сравнение с политиката на Георги Първанов“, заяви в Русе Росен Плевнелиев.

„Ако има голям шлем, това въобще не са руските проекти. Голям шлем правят за мен три приоритета – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация“, каза още той.

Според Плевнелиев България не бива да зависи само от един доставчик, защото иначе може да се получи криза и фирмите да са с вързани ръце.

Той обясни още, че в момента България произвежда 5 пъти по-енергоемко и това я прави 5 пъти по–неконкурентоспособна.

Росен Плевнелиев е категоричен, че Националната програма 2020 няма да стъпва само на европейските фондове, а ще интегрира всички възможни механизми за финансиране.

Той иска кметовете да не се молят на министерствата за пари, а да имат възможност да ги получават чрез своите регионални приоритети, заложени в програмата.

Плевнелиев коментира още, че кризата в Европа се дължи на факта, че европейските политици в последните 2 години не са били достатъчно бързи и ефективни.

„Ако Гърция беше спасена преди 1 година, щеше да бъде спасена на 4 пъти по-ниска цена. Сега вече няма време за колебание, Европа се учи от грешките си“, заяви още Плевнелиев.

По отношение на реформите, които се случват в момента, той е категоричен, че те са необходими за създаване на по-добра и устойчива среда за просперитет.

Чрез тях България декларира дългосрочна стабилност, която да привлече и чуждите инвеститори. В противен случай, вместо да бъде големият печеливш и да дръпне напред, страната ни ще бъде възприемана като рискова. Затова реформите трябва да се направят сега и веднага.

#реформи #Русия #Георги Първанов #либерализация #независимост #саниране #България #Европа #имоти #ефективност #енергийна #Плевнелиев #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници