Румен Петков в „Литературная газета": Вандализъм или протест е акцията на „Пуси райът”

Румен Петков в „Литературная газета": Вандализъм или протест е акцията на „Пуси райът”
В Русия, според мен, този вирус не само, че още не е ликвидиран, а се размножава с чудовищна скорост, изтъква Румен Петков в коментара си в „Литературная газета". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестът на руската пънк група „Пуси Райът" в московския храм „Христос Спасител" е нецивилизован вандалски акт, пише българският депутат Румен Петков в свой авторски текст, публикуван във вестник „Литературная газета".

„Вандалският акт в руския православен храм е провокация не само спрямо вярващите, а и срещу самия патриарх. Преди „Христос Спасител" „Пуси райът" протестираха на площада, но никой не им обръщаше внимание и не ги преследваше," изтъква в статията Румен Петков, цитиран от БТА.

Според него най-ужасното нещо за организаторите на акцията е, че на Запад, за който те така силно мечтаят, никой не ги забеляза.

„Този път всичко се получи. Заснетият по горещи следи клип най-сетне постигна целта си - целият свят му обърна внимание. Но в случая не става ли дума по-скоро за вулгарна реклама, отколкото за идеология на недоволството?" пита Румен Петков.

Интересно каква би била реакцията на обществото, ако нещо подобно се беше случило в катедралата „Свети Петър" във Ватиката или в някой протестантски или методистки храм в Ню Йорк или Вашингтон, допълва той.

„И как биха реагирали немците, ако в някоя от катедралите в Берлин или Мюнхен се появят такива борци за свобода?" продължава с въпросите Румен Петков.

„В Кьолн, където се намира най-голямата катедрала в Европа, бе направен такъв опит - трима музиканти искаха да направят нещо сходно на акцията на „Пуси райът". Тях просто ги изведоха от храма и ги арестуваха. И никакъв ажиотаж, никакъв клип, никакви претенции за авторски права. Системата сработи и моментално ликвидира вируса," пише още Румен Петков.

„В Русия, според мен, този вирус не само, че още не е ликвидиран, а се размножава с чудовищна скорост," изтъква Румен Петков в коментара си в „Литературная газета".

По-рано в сряда руски Апелативен съд потвърди присъдите от по 2 години затвор на две от трите осъдени пънкарки от групата, но присъдата на третата бе променена на условна с 2 години изпитателен срок.

30-годишната Екатерина Самуцевич беше освободена още в съдебната зала, но Мария Альохина (24 г.) и Надежда Толоконникова (22 г.) остават в ареста, за да излежат наказанието си.

#Румен Петков #депутат от БСП #„Пуси райът"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници