Киев призова за евакуация на Луганск

Киев призова за евакуация на Луганск
A A+ A++ A

Украйна призовава цивилните в източния район на Луганск да избягат незабавно. Русия „натрупва сили за настъпление“ там, предупреди губернаторът на района Сергий Гайдай.

Украинските власти заявиха, че са договорени десет хуманитарни коридора за евакуация на хора от региони, обсадени от руски сили.

Полицейски час е в сила до утре в град Одеса заради „заплаха от ракетен удар“ от Русия и след обстрела на гарата в Краматорск.

Британското министерство на отбраната предостави актуализация на разузнавателните данни за ситуацията в Украйна, включително доказателства, че Русия е насочвала атаки към цивилни. Оттеглянето на Русия от север разкрива масови гробове и използване на живи щитове, се казва в документа. Открити са също така доказателства, че Русия е използвала самоделни експлозивни устройства, за да „причини жертви, да понижи морала и да ограничи свободата на движение в Украйна“. Според информацията руските сили продължават да атакуват инфраструктурни цели с „висок риск“ от нараняване на цивилни.

Украйна е извършила размяна на пленници с Русия, съобщи вчера вицепремиерът Ирина Верешчук. Това е третата подобна размяна от началото на войната. По думите й, 12 украински войници, които са били пленени, ще се завърнат у дома. Верещук добави, че 14 цивилни също се връщат в Украйна като част от сделката. Не се съобщава обаче колко руснаци са освободени.

В интервю за агенция АП украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че се стреми към мир, въпреки че руснаците са извършили атаки срещу цивилни украинци. "Трябва да се борим, но да се борим за живот. Не можете да се борите за прах, когато няма нищо и никого. Затова е важно да спрем тази война", посочва Зеленски и допълва, че украинците ще приемат мира въпреки ужасите, на които са станали свидетели през последните шест седмици от началото на войната.

Украинският президент обяви в поредното си обръщение към нацията, че страната му няма време за чака за налагането на петролно ембарго на Русия. Когато тиранията започне агресия срещу всичко, което поддържа мира в Европа, трябва да бъдат предприети незабавни действия, посочи Зеленски. Според него подобни ограничителни мерки ще накарат Русия да спре насилието и да започне да се стреми към мир. Той също така благодари на британския премиер Борис Джонсън, който посети Киев, за оказаната подкрепа срещу руската агресия.

 

Европейският съюз отворя отново своето посолство в Киев. Подобно намерение обявиха и от Италия, но след Великден.

Мисията на ЕС беше преместена временно в Полша след нахлуването на Русия в Украйна.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че след разговор  с украинския премиер Денис Шмигал двамата са постигнали съгласие за ускоряване на подготовката за следващия Съвет за асоцииране ЕС-Украйна.

#евакуация #Луганск #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай