Край със сертификата, от днес е в историята - вижте какво е позволено

Край със сертификата, от днес е в историята - вижте какво е позволено
A A+ A++ A

От днес започва така дълго чаканото поетапното разхлабване на ковид мерките у нас.

В магазините и заведенията, както и в закритите обществени места вече ще се влиза без "зелен сертификат", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От днес се възстановява присъственото обучение във висшите училища при следните условия:

  • въведено е обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи;
  • създадена е организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията;
  • извършва се редовно проветряване на всеки час и дезинфекция на помещенията, хигиена на ръцете и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

Остава обаче изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

От 29 март отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната.

Правителството твърди, че причината за решението е справянето с вълната от COVID-19, причинена от варианта Омикрон. Властите твърдят, че въпреки облекченията щели да продължават да мотивират хората да се ваксинират, но не посочиха концепция как ще го сторят. От изказванията им се разбра, че и след 20 март ще продължи да се изисква да се носят маски, но не стана ясно дали те ще са задължителни или препоръчителни.

На фона на отпадащите една по една ковид мерки, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че у нас се забелязва малък ръст на заболеваемостта, който обаче предвид протичнането на заболяването не е притеснителен.

На фона на всичко това процентът напълно ваксинирани у нас продължава да гравитира около 30.

Припомняме ви, че "зеленият сертификат" за дейности на закрито беше въведен през октомври 2021 г.

#зелен сертификат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай