Свършва се! Краят на зелените сертификати идва на 20 март

Свършва се! Краят на зелените сертификати идва на 20 март
A A+ A++ A

Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март. От тази дата ще бъдат свалени и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник.
Той подчерта, че според прогнозите и анализите до споменатата дата COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията.

Петков отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

На COVID картата на България се вижда, че червеният цвят отстъпва на жълтия. Навлизаме в Етап 2 и 3 от Плана за спавяне с пандемията. По нашия модел скоро ще стигнем и Етап 1. Успяхме да преминем през Омикрон вълната без затваряне на бизнеси. Това заяви по време на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков във връзка със зелените сертификати.

„Успяхме да прогнозираме, че до 20 март ще премахнем всички мерки, ще остане само зеленият сертификат за пътуване в ЕС. Мерките сработиха. Това ни дава основание да обявим края на зеления сертификат от 20 март в България“, обяви той.

Премиерът Петков поясни обаче, че ще продължим да мотивираме българите да се ваксинират, за да се намали натискът на здравната ни система.

Той благодари на лекарите, които са се борили денонощно с пандемията.

Здравният министър Асена Сербезова заяви: „Това, което спомена и премиерът, действително усилията дават резултат в една несъвършена здравна система. Система, в която има нерешени от десетки години проблеми в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект. В една система с недостиг на кадри: лекари и медицински сестри. Справянето с пандемията оголи редица несъвършенства на системата. Не бихме искали да сме разбрани погрешно, че с облекчаването на мерките, би следвало да означава, че не си заслужава да се ваксинираме. Заслужава си и статистиката от болничните заведения показва това. Числата са категорични. Научаваме се да живеем с коронарвируса. Мерките претърпяват своята еволюция. Зеленият сертификат в някакъв аспект се възприе като документ за ваксинация, а той не е само това“.

#зелен сертификат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай