Шефът на Булгаргаз: След 2 седмици цената на синьото гориво ще е различна

Шефът на Булгаргаз: След 2 седмици цената на синьото гориво ще е различна
A A+ A++ A

В края на месеца ще има корекция в цената на синьото гориво. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски. По думите му  се забелязва тенденция последните два дни цените да вървят надолу и пазарът да се успокоява.

„До 10-о число на всеки месец подаваме прогнозна цена за газа за следващия месец. Тази цена зависи от движенията на борсовите котировки през първите десет дни на месеца. За формирането на тази цена използваме формула и механизъм, който е одобрен и не можем да си правим експерименти с това какво искаме”,  обясни  Иван Топчийски в отговор на въпрос защо компанията поиска поскъпване на синьото гориво с близо 60 процента.

„Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индексът на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска”, уточни той.

Попитан как евентуално увеличение с 58 на сто ще се отрази на цената на парното, Топчийски каза, че за потребителите на „Топлофикация“ има моратуриум до 31 март. „Трудно е да се направи преценка с колко ще се увеличи цената на парното и мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще видим по нормални стойности, за да може повишението да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон“, коментира той.

По отношение на преговорите с „Газпром“ заради изтичащия договор, беше категоричен, че няма място за притеснения. В идеалния вариант те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет. „Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори”, обясни Топчийски.

#Булгаргаз #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »