СПЕЦИАЛНО за Novinite.bg: В Латвия говориш ли руски - автоматично ставаш враг

СПЕЦИАЛНО за Novinite.bg: В Латвия говориш ли руски - автоматично ставаш враг
A A+ A++ A

Валентина е студентка от Латвия, но родителите й са руснаци. Тя е против войната в Украйна и не подкрепя действията на Путин. Но също така е свидетел на несправедливо и грубо отношение към руснаци и рускоговорящи хора в родната й страна и не иска да мълчи по тази тема. Ето какво сподели тя с нас:

„Семейството ми са руснаци. Имам много роднини, които живеят в Русия, а баща ми има руски паспорт, защото е много трудно да се получи латвийски.

Ако говорим за войната, аз съм на страната на Украйна, защото това, което се случва там е ужасно и знам, че е изключително трудно за украинците, особено тези, които живеят в чужбина, а семейството им е в безизходица.

Аз също живея дълго време в чужбина и роднините ми липсваха. Знам колко е трудно, мога да си представя, но има и една друга гледна точка около тези събития.

Омразата и неуважението, които се изливат върху ВСЕКИ рускоговорящ в Латвия са огромни.

Хората дори не се интересуват на коя страна сте, ще бъдете мразени и обиждани само заради националността си. И намирам това за изключително разочароващо. Позволете ми да ви дам пример.

Властите в Латвия карат хората, в случая малките деца в училищата, да вземат решение на чия страна са. Което според мен е глупаво, защото са деца и ако кажат Русия, ще понесат тонове обиди и омраза, въпреки че нищо не разбират.

Украинците смятат, че всеки руснак или рускоговорящ е някой, който иска да окупира страната им. Дори мислят, че руснаците, които живеят в тук, трябва да се върнат в родината си. Но защо? Тези хора са живели цял живот в Латвия, плащат данъци, работят, отглеждат деца и т.н. И не мисля, че е честно да се отнасят така с тях.

В момента, ако говорите руски, можете лесно да бъдете пребити, без причина. Всичко започна с тази война и рускоговорящите хора са в опасност само заради общата омраза към Путин.

Друг пример, който мога да дам, е когато едно момиче, беше напръскано с лютив спрей в лицето. Просто не е честно!

Така че, ако ме попитате на коя страна съм ще кажа, че съм на страната на Украйна, но съм разочарована от омразата, която идва към руснаците. Говориш руски и автоматично ставаш враг. Защо тогава украинците говорят руски в чужбина?  Прилагайки тяхната логика, това означава ли, че окупират тази държава, като говорят руски? Намирам това за много досадно и затрудняващо живота на обикновения човек. Никой дори не мисли за психологическото здраве на тези хора, когато всички мислят само за това колко зле е положението на бойното поле. Защо хората не забелязват какво се случва извън Украйна с всеки руснак, който живее в чужбина? Това е лудост и несправедливост!

Валентина

Редактор: Novinite.com

Статията на английски може да видите ТУК.

#Латвия #руснаци #рускоговорещи #война #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници