Съдът „бетонира” привилегията на държавата, общините и банките

Съдът „бетонира” привилегията на държавата, общините и банките
Конституционните съдии посочват в мотивите си, че държавата и общините представят обществения интерес и тъй като се издържат с парите на данъкоплатците, имат право да защитават по облекчена процедура вземанията си. Снимка: Новинар
A A+ A++ A

Конституционният съд бетонира правото на банки, държавни учреждения и общини да завеждат изпълнителни дела срещу длъжниците си по облекчена процедура.

Съдът излезе с решение по внесената през лятото жалба на омбудсмана, който смята, че този привилегирован ред води до дискриминация на обикновения гражданин.

Става дума за чл. 417, т. 2 от Гражданско-процесуалния кодекс, който дава възможност на банки, общини, НАП, Агенцията за държавни вземания и т.н. да поискат от съда да им издаде заповед за незабавно изпълнение само въз основа на документ или извлечение от счетоводни книги, уточнява „СЕГА”.

Българската народна банка (БНБ), Националната агенция за приходите (НАП) и други институции са представили становища в защита на този режим, докато Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК), Висшият адвокатски съвет и някои други организации са го оспорили.

Конституционните съдии посочват в мотивите си, че държавата и общините представят обществения интерес и тъй като се издържат с парите на данъкоплатците, имат право да защитават по облекчена процедура вземанията си.

Подобна е логиката на КС и по отношение на банките – те са частни компании, но в тях има и значителни бюджетни средства, и т.н.

КС отбелязва още, че документите, с които държавните учреждения, общините и банките доказват своите вземания, са обективни, достоверни и надеждни – заради строгата регламентация и контрол, на които тези институции подлежат.

#Конституционният съд #КС #Българската народна банка #БНБ #Националната агенция за приходите #НАП #Българската търговско-промишлена палата #БТПП #Българската стопанска камара #БСК #Висшият адвокатски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници