Анализатор: Ако Украйна падне, бъдещето на Европа е застрашено

Анализатор: Ако Украйна падне, бъдещето на Европа е застрашено
A A+ A++ A

Русия и Беларус извършиха международни военни престъпления при нахлуването в Украйна и ако страната падне, тогава бъдещето на Европа е застрашено, пише политическият анализатор Роман Рукомеда.

Неговият разказ от първа ръка за първия ден от инвазията на Русия в Украйна сподели EURACTIV.

Четвъртък сутринта започна за Украйна с масирана военна агресия от Русия и ракетни атаки срещу спящите мирни украински градове.  Десетки цивилни и военнослужещи бяха убити.

Русия, но и Беларус, защото имаше нападения и от нейна територия, извършиха военни престъпления срещу Украйна и човечеството и сега са държави-агресори. Те нарушиха нормите на международното право, международните договори и принципите на съвременния цивилизован свят. Те вече убиха стотици мирни украинци.

Засега украинските въоръжени сили се бият на всички фронтове, като използват всички възможни оръжия, за да нанесат максимална вреда на агресора. Държавата и обществото са мобилизирани.

Руско и белоруско военно нахлуване започна от всички възможни посоки на изток, юг и север. Около 17 от 24-те региона на Украйна бяха атакувани. Руснаците използваха балистични ракети и въздушни удари, както и директни атаки по суша. Изглежда, че руските военни цели са да превземат колкото се може повече украинска територия, като същевременно нанасят максимални щети на украинския отбранителен сектор. Цивилните жертви не притесняват агресорите.

Руският блицкриг обаче се провали. Въоръжените сили на Украйна ще стоят до края, политиците и публичната администрация се обединиха, а украинското общество е консолидирано. Никой няма да се предаде или да толерира агресия от страна на Русия.

В началото много хора в Киев бяха много изплашени. Но тъй като правителството и властите информират почти всеки час за ситуацията и са отворени за комуникация, поведението на хората се промени.

След въвеждането на военното положение в Украйна, животът се променя и има повече ограничения. Засега в Киев и останалите украински градове работят всички необходими услуги, всичко функционира – дори интернет и мобилните телефонни връзки. Все още има някои проблеми със задръстванията по пътищата за Киев, тъй като много хора искат да напуснат града. Но като цяло ситуацията е под контрола на властите.

По-рано днес имаше опит за превземане на военното летище край Киев. Този опит се провали. Три руски хеликоптера бяха свалени и унищожени, а сега военните преследват замесените войници.

Украинската териториална отбрана разширява обхвата си в цялата страна. Започна частична мобилизация на военни резервисти. Говори се за възможността за обявяване на обща мобилизация, ако се стигне до най-лошия сценарий.

Засега украинците не се паникьосват. Ние се концентрираме върху подпомагането на нашето общество и въоръжени сили. Украйна ще спечели, тъй като е невъзможно да се унищожи 40-милионна нация, която е готова да се защитава до края.

Изключително важна за Украйна е реакцията на НАТО, ЕС и целия цивилизован свят срещу тази агресия, тъй като тя е пряка атака не само срещу Украйна, но и срещу цяла Европа.

Русия и нейното ръководство и въоръжените сили и Беларус вече са международни военни престъпници. Ако Украйна падне, те няма да спрат дотук. Те ще се преместят по-нататък към други европейски държави. За НАТО и Европа е време да изолират напълно Русия, да нанесат максимални възможни щети на тази държава и да помогнат на Украйна военно, финансово и с всякакви други средства.

Режимът на Путин трябва да бъде изправен пред военно и политическо поражение и Путин и неговите слуги не бъдат съдени от международен трибунал като военни престъпници, за да има мир в УкрайнаЕвропа и света.

Международната подкрепа за Украйна сега е от решаващо значение.

Това е последният шанс за НАТО, ЕС и ООН да спрат началото на нова европейска и евентуално световна война.

#Европа #Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници