Опит за саботаж в „Булгаргаз“ от уволнените началници?

Опит за саботаж в „Булгаргаз“ от уволнените началници?
A A+ A++ A

Петимата отстранени членове на борда на държавната газова компания "Булгаргаз" са поискали съдът да спре вписването не новото ръководство, назначено от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) късно в петък. Това става ясно от определенията на Софийския градски съд, с които молбите на петимата за спиране на регистърното производство са отхвърлени и с които "Сега" се запозна. Мотивът на съда да откаже да спре вписването е, че изпълнителният директор Николай Павлов и останалите махнати членове на борда - Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев, нямат правен интерес да оспорват промяната. Тя засяга само дружеството и лицата, които участват в капитала му. Държавният холдинг БЕХ, който е под шапката на енергийния министър, е едноличен собственик на капитала на "Булгаргаз".

Новият Съвет на директорите, в който влизат Людмил Йоцов, Анжела Славова, Антон Адамов, Иван Топчийски и Стефан Войнов, още не е вписан в Търговския регистър. Заявлението за това беше подадено в петък, а срокът за вписване е 3 дневен, т.е. вписването се очаква в четвъртъ. Срокът на назначението на петимата е до провеждане на нова конкурсна процедура за постовете им.

НОВИ ЦЕНИ

Междувременно "Булгаргаз" е внесъл ново, актуализирано заявление в КЕВР за 17.64% спад на цената на природния газ за февруари. Преди седмица газовата компания поиска 14% намаление на цената на синьото гориво от нивото й през януари.

Не е ясно точно кое ръководство е актуализирало цената - махнатото, или все още невписаното,  пише "Сега"..

От прессъобщението на "Булгаргаз" става ясно, че новото предложение за февруарската цена на природния газ е вследствие на "включени последно заявени количества от клиенти и отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31 януари 2022 г."

Предложената за утвърждаване пред КЕВР цена е 109.88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 56.18 EUR/MWh. Тя е по-ниска с 23.53 лв./MWh или със 17.64% спрямо действащата през януари 2022 г.

„Булгаргаз“ полага всички усилия да продължи да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските газови пазари и през следващите ценови периоди, заявиха от дружеството. Оттам посочват, че цените на европейските газови пазари за доставки през февруари 2022 г. надвишават 85 EUR/MWh.

Окончателното решение за намалението на цените през февруари трябва да бъде взето на закрито заседание този следобед, най-вероятно от намален състав на енергийния регулатор заради  предложените и одобрени законови промени.

 

#Булгаргаз #саботаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници