Брюксел вика Петков и Гешев, пита за нощното шкафче на Бойко и "Барселонагейт"

Брюксел вика  Петков и Гешев, пита за нощното шкафче на Бойко и "Барселонагейт"
A A+ A++ A

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за ситуацията в България на 27 януари 2022 г. в Брюксел. Европейските депутати ще поканят премиера Кирил Петков или представители на коалиционното правителство, главния прокурор Иван Гешев, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната, съобщи евродепутатката Елена Йончева, която е единственият член на мониторинговата група от България.

Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията. На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти, които са форма на съдебен тормоз.

Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „Барселонагейт”, например, не е приключен, посочи Елена Йончева.

В мониторинговата група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група. Наблюдението на България започна през лятото на 2020 г. и съвпадна с протестите срещу управлението на ГЕРБ в страната. Оттогава имаше две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор. Бившият премиер Бойко Борисов отказа да се срещне с европейските депутати – нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател. Главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници. И в двата случая беше необходимо европейските депутати да отправят допълнителни писмени въпроси, за да получат още разяснения, припомни Елена Йончева.

По нейно настояване, през септември 2021 г., мониторинговата група начело с председателя й Софи ин’т Велд бе на мисия в България. В резултат европейските депутати препоръчаха на Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в България, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. Целта не е да бъде спряно финансирането за България, а да се вземат превантивни мерки, така че да не изгубим нито едно евро, коментира Йончева.

#ЕП #Елена Йончева #Иван Гешев #Кирил Петков #Барселонагейт #нощно шкафче

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?