Цената на газа скача от януари с повече от предвидените 14%

Цената на газа скача от януари с повече от предвидените 14%
A A+ A++ A
От януари природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните към момента 14 процента - това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените в КЕВР.
 

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи като основна причина скока на цените на европейските борси.

 

„В последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши, т.е. би следвало да очакваме едно немалко повишение при цената на природния газ, считано от 1 януари.“

 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз" Николай Павлов допълни, че доставките на природен газ за зимата са осигурени, а потреблението в момента е най-високото за последните десетина години.

 

И той, и Иван Иванов се обърнаха към управляващите с призив - да бъде намерен начин за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще трябва да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.

 

Енергийният експерт Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество коментира пред БНР, че за високите цени на газа можем да се сърдим на пазарната конюнктура, която е наложила изключително високи цени на природния газ през втората половина на 2021 г., трябва да се сърдим и на себе си, защото България не е довършила интерконекторната връзка с Гърция, бихме могли да търсим грешки и в това, че България не получава пълния обем от договореното количество азерски газ по алтернативния маршрут - чрез отклонение от Трансадриатическия газопровод и влизане на българска територия при Кулата-Сидирокастро.

 

Той подчерта, че в момента азербайджанският газ е от 2 до 4 пъти по-евтин от руския, който получаваме.

#цена на газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?