Протестиращи щурмуваха либийския парламент

Протестиращи щурмуваха либийския парламент
Ислямистки протест в Либия. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В либийската столица Триполи протестиращи, недоволни от състава на правителството, предложено от министър-председателя Мастуфа Абу Шагур, щурмуваха сградата на парламента.

Между 100 и 150 души са нахлула в залата, където заседава висшият законодателен орган, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Малко по-къснопротестиращите напуснали сградата, но останали в близост до сградата на парламента, където продължили протеста си.

Негодуващите твърдят, че правителството е съставено на идеологически принцип и не отразява интересите на либийските региони.

В частност, сред протестиращите е имало и жители на Зауия – един от главните центрове на петролната промишленост в Либия.

Те са предложили на централната власт свой кандидат за стратегически важния пост за министър на петрола, но след като научили, че той не е одобрен, десетки жители на града започнали протести, които се преместиха в столицата.

Либийските депутати отложиха до вечерта парламентарната сесията, посветена на обсъждането на кандидатурите за министри.

В състава на бъдещото правителство има двама членове на либийския клон на ислямистката организация „Братя мюсюлмани", но отсъстват официални представители на Съюза на националните сили – водещата либерална коалиция в Либия, чийто лидер е бившия министър-председател Махмуд Джибрил.

По-рано през август Преходният национален съвет предаде властта на новоизбрания парламент, което е първият мирен преход в модерната история на стрната.

Все пак насилието остава проблем за правителството, тъй като през последните месеци имаше няколко атаки в Бенгази. Властите често хвърлят вината върху предполагаеми поддръжници на Муамар Кадафи.

#Либия #министър-председател на Либия #правителство #щурм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници