Чешки министър хвърли оставка заради корупционен скандал

Чешки министър хвърли оставка заради корупционен скандал
Чешкият министър на труда и социалните дейности Яромир Драбек подаде оставка в сряда, след като полицията обвини в корупция неговия заместник. Снимка: zpravy.tiscali.cz
A A+ A++ A

Чешкият министър на труда и социалните дейности Яромир Драбек подаде оставка в сряда, след като полицията обвини в корупция неговия заместник.

Зам.-министърът Владимир Сиска беше обвинен, че е вземал подкуп, в понеделник. В сряда съдът нареди задържането му до започването на делото, предадоха Ройтерс и „Дневник“.

„Не чувствам никаква вина, но съм готов да понеса политическата отговорност“, каза Яромир Драбек, чиято оставка ще влезе в сила в края на октомври.

Скандалът допълнително навреди на кабинета на премиера Петър Нечас, който беше отслабен от серия скандали и нежеланието на група депутати да подкрепят промените в данъчната и пенсионната политика.

Правителството на Петър Нечас прие пенсионна реформа, която дава възможност на работещите да отклонят част от социалните си вноски към частни фондове.

Президентът Вацлав Клаус обаче наложи вето на реформата. Според анализатори решението му е атака срещу кабинета.

Правителството загуби популярност заради курса на икономии, който беше добре приет от инвеститорите. След разцепление в по-малкия коалиционен партньор кабинетът сега разполага с едва 100 гласа в 200-местната долна камара на парламента.

#Чехия #оставка #корупция #Петър Нечас #премиер на Чехия #Вацлав Клаус #президент на Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници