Депутатите оставиха сергиите и масите на открито в курортите

Депутатите оставиха сергиите и масите на открито в курортите
Сред отхвърлените предложения бе и това за забрана да се разполагат маси за хранене на заведенията по тротоарите, които не са част от имота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите решиха да оставят сергиите и капанчетата в курортите при гласуването на второ четене на промените в Закона за устройство на територията.

Народните представители отхвърлиха идеята на депутата от ГЕРБ Емил Димитров в селищните образувания с национално значение (националните курорти) преместваемите обекти да могат да са само пейки, осветителни тела, указателни табели, чешми, фонтани, телефонни кабини и маси на художници, предаде „Дневник“.

Емил Димитров предложи още масите за хранене на заведенията, които са на открито, да са неразделна част от заведението, да се разполагат в собствения имот и да не могат да са по тротоарите, улиците, пешеходните алеи и зелените площи.

Предложените промени предвиждаха и забрана за разполагане на озвучителни тела на открито.

Депутатите, присъстващи в залата, включително и от ГЕРБ, отхвърлиха предложението на колегата си и така на практика запазиха капанчетата и сергиите по морските и зимните курорти.

Дори и опозицията смяташе, че трябва да има такива регулации, и макар текстовете на Емил Димитров да не били много добре изпипани, е имало достатъчно време да бъдат редактирани.

На практика този закон се разглежда от февруари, откакто е внесен от правителството в парламента.

Пред журналистите председателят на регионалната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) също заяви, че според него положението трябва да бъде променено и сегашната ситуация вреди на имиджа на курортите.

По думите му обаче сега нямало технологично време да се изчисти изцяло въпросът и затова текстът на колегата му бил отхвърлен. Преди това трябвало да има дебат със засегнатите страни.

В същото време Любен Татарски каза, че щял все пак да направи всичко възможно до края на мандата да бъде инициирана такава поправка.

В края на работния си ден в сряда пък депутатите решиха все пак да запазят възможността на гаражи на блокове да може да се променя предназначението и да бъдат превръщани в търговски обекти - магазини, заведения и др.

Това стана след като от окончателния текст, подкрепен от комисията и гласуван в зала, отпадна внесеното от правителството предложение предназначението на подземни и надземни паркинги и гаражи да не може да се променя.

Остана само другото ограничение - да не се допуска преустройство и промяна, ако за новите обекти не могат да се осигурят необходимите гаражи и места за паркиране в съответния поземлен имот. Не е дефинирано обаче колко и какви трябва да са тези места за паркиране.

Депутатите решиха още, че по предложение на кмета и с решение на общинския съвет, прието с мнозинство не по-малко от две трети от съветниците, ще може да се допуска по-плътно застрояване от сега допустимите отклонения.

В момента те могат да бъдат до една трета от предвидената плътност. Занапред този дял може да се увлечи с решение на общинския съвет.

#Закон за устройство на територията #Емил Димитров #депутат от ГЕРБ #Любен Татарски #преместваеми обекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници