Ковачева: Нямаше сблъсък на лобита при избора на ВСС

Ковачева: Нямаше сблъсък на лобита при избора на ВСС
При избора на новия състав на Висшия съдебен съвет не е имало сблъсък на лобита, твърди министърът на правосъдието Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При избора на новия състав на Висшия съдебен съвет не е имало сблъсък на лобита, твърди министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Не мога да се съглася, че е имало сблъсък на лобита при избора на новите членове на Висшия съдебен съвет, както и при определянето на човека, който да го представлява“, заяви Диана Ковачева в интервю за БНТ.

Според нея и двете дами, които са се борили за поста представител на съвета, са имали достатъчно качества, за да го заемат.

Много преди да бъдат избрани се прокраднаха съмнения за предварителна договореност между партиите в парламента и за това, че 11-те техни представители ще бъдат избрани по системата 5:2:2:1:1 (без Синята коалиция).

Така в новия ВСС влязоха петима кандидати, предложени от ГЕРБ, по двама - от Коалиция за България и от ДПС, и по един - от „Атака“ и от РЗС.

Правосъдният министър призова да се даде кредит на доверие на новия ВСС в рамките на поне 100 дни, вместо да се натоварва Съветът с негативни очаквания.

„Едно от най-тежките решения на новия ВСС е справянето с натовареността в съдебната система. Проблемът с натовареността не е решен и през годините става все по-тежък. Необходима е също повече прозрачност в дисциплинарната практика“, посочи Диана Ковачева.

Тя подчерта, че критериите за налагане на дисциплинарни наказания трябва да бъдат ясни и предсказуеми. Според правосъдния министър никой не печели от дисбаланса при налагането на наказанията.

Министърът подчерта, че именно поради голямата си натовареност повечето съдии забавят делата си, като се стига и до тежки нарушения като приключване на производства по давност.

Диана Ковачева не изключи да се стигне до прекрояване на картата на съдебните райони, за да се постигне баланс в разпределението на делата.

Тя се изказа положително за изслушването на кандидатите за членове на ВСС в парламента, защото излъчването на живо е въвлякло цялото общество в дебата за съдебната система.

Диана Ковачева призна, че все още не знае кои ще бъдат кандидатите за поста на главен прокурор, и подчерта, че не е коректно правосъдният министър да има фаворит.

Тя предпочете да изчака произнасянето на третата последна инстанция по делото САПАРД, преди да коментира решението.

На 21 септември Софийският апелативен съд (САС) оправда бизнесмените Марио Николов и Любомир Стойков и всички останали подсъдими по делото САПАРД за пране на пари от еврофондове.

Преди време по-долната инстанция – Софийски градски съд, осъди Марио Николов на 10 години затвор и оправда Людмил Стойков.

Николов и Стойков, заедно с още няколко души, са подсъдими за пране на над 12.8 млн. лева от предприсъединителната програма САПАРД.

„Тук ЕК още през февруари направи препоръка за това, че е необходим анализ на такъв вид знакови дела, анализ на дефицитите в съдебната система“, конкретизира министърът на правосъдието.

„На европейско ниво се развива идеята съдебните системи в отделните държави да бъдат подложени на мониторинг, това е част от подхода на сближаване на съдебните системи“, посочи още тя.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #ВСС #Висш съдебен съвет #натовареност #забавени дела #САПАРД #дело САПАРД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници