Комисията за АЕЦ „Белене“ ще намери нарушения, категоричен е председателят й

Комисията за АЕЦ „Белене“ ще намери нарушения, категоричен е председателят й
Временната анкетна комисия за АЕЦ „Белене“ в парламента ще покаже какво представлява проектът, а няма да раздава правосъдие, твърди Диан Червенкондев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временната анкетна комисия за АЕЦ „Белене“ в парламента ще покаже какво представлява проектът, а няма да раздава правосъдие, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

В сряда той бе избран за председател на комисията за проверка на развитието на проекта АЕЦ „Белене“ между 2002 г. и 2012 г.

В разговор в ефира на bTV за референдума за съживяване на проекта Диан Червенкондев коментира, че въпросът в допитването трябва да бъде формулиран от Народното събрание като компетентен орган.

В подписката за иницииране на референдума БСП посочи въпроса „Искате ли България да развива ядрена енергетика чрез проекта АЕЦ „Белене“?“.

Според Диан Червенкондев голяма част от гражданите на България биха подкрепили развитието на ядрената енергетика, но не чрез АЕЦ „Белене“, а с удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, по неговия пример.

„Ще излъчваме заседанията на живо, защото ние излизаме вчера, задаваме въпроси на вчерашните дебати в Народното събрание, а опозицията хвърля твърдения: не, това е лъжа. А в Анкетната комисия ще питаме конкретно и ще получим конкретни отговори“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Той попита Петър Димитров от БСП защо не е подписан договорът за строителството на централата и защо инвеститорът RWE се е оттеглил.

Петър Димитров отговори, че на два пъти е имало подписване на споразумения – едното през 2006 г., другото през 2008 г.

„И ако тези споразумения не бяха договори, сега нямаше да има арбитраж в Париж. Това са си договори, в които бяха поставени някои отворени въпроси. Русия искаше да се изчислява инфлацията по руския индекс. Това беше проблем, който трябваше да се реши. Ние казахме, че се съобразяваме с Индекса в еврозоната, тъй като плащаме в евро. Русия казваше: ама реакторът при нас се произвежда и ние плащаме в рубли. И ние трябваше да вземем руската инфлация“, обясни Петър Димитров, бивш министър на енергетиката от кабинета „Станишев“.

Диан Червенкондев каза, че е направено допитване до департамента на САЩ за новия инвеститор и всичко е замразено до произнасянето на суверена.

„Съгласно Закона за обществените поръчки трябва да имаме подписан договор, а не някакви споразумения. Ще искаме информираност за народа да се знае как е започнал проектът и ще се види, че по проекта има груби нарушения“, отбеляза Диан Червенкондев.

Той е категоричен, че НЕК е пред фалит заради такива подписани споразуменияq и припомни доклада на британския консултант HSBC.

Димитров пък контрира, че окончателният доклад на HSBC не е публикуван целият, а са извадени само някакви части от него.

Депутатът от БСП попита Диан Червенкондев защо връщат историята назад, за да занимават хората с глупости.

„Опитват се да откраднат референдума, но не от БСП. Сега изведнъж президентът, премиерът, управляващите са за референдум. Ама защо не го направихте вие? Форумите се пукат от обиди към управляващите, вместо да си вземат бележка какво се случва в България“, поясни Петър Димитров.

Диан Червенкондев припомни, че в прокуратурата е изпратено разследване на Държавната финансова инспекция.

„Имаме протоколи, стенограми между НЕК и „Атомстройекспорт“ и ние ще ги искаме нещата от НЕК. Няма да има дублиране на работата на прокуратурата и комисията. Ще поканим бившите енергийни министри, шефовете на НЕК, бившия премиер, ще го питаме защо не е подписал договора. На какво основание се подписва само споразумение, за някакви части“, заяви Диан Червенкондев.

Петър Димитров посочи, че от ГЕРБ са довели инвеститор, за да му се даде ключето от ядреното куфарче на България.

„Питаме кой е този инвеститор, министърът казва не знам, ей сега ги видях и ви ги водя тука. Питаме ние: кои сте вие, отговорът е: това е търговска тайна“, каза още Димитров.

Той добави, че с държавни гаранции парите могат да се вземат от Европейската инвестиционна банка, където лихвеният процент е от 0,5 до 1,5.

„Парите няма да се вземат от НЕК. Прави се проектна компания, тя, ако получи държавни гаранции, взема заем от Европейската инвестиционна банка“, разясни Петър Димитров.

Диан Червенкондев посочи, че оглавяваната от него комисия ще намери факти и данни, че има нарушения на Закона за обществените поръчки в колосални размери, а Димитров подчерта, че ако някой си позволи да редактира суверена, не му завижда изобщо.

#инфлация #Русия #„Атомстройекспорт“ #HSBC #НЕК #RWE #депутат от БСП #депутат от ГЕРБ #Петър димитров #Диан Червенкондев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници