Новият ВСС встъпи в длъжност с пожелания за справедливост и кураж

Новият ВСС встъпи в длъжност с пожелания за справедливост и кураж
В Съдебната палата се проведе церемонията по встъпването в длъжност на новия Висш съдебен съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече справедливост и принципност при управлението на магистратурата ще очакват институциите от новия Висш съдебен съвет (ВСС).

Президентът Росен Плевнелиев пожела на членовете на ВСС да работят „не заради Брюксел, не заради партийните зависимости, а заради справедливостта", предаде „Медиапул".

„Ценностната система, която вие изповядвате, формира ценностната система на нацията. Цялата българска държавност е тук днес, за да ви пожелае успех и да ви стисне ръката", заяви в официално си слово по време на официалното всъпване в длжност на новия състая в сряда президентът.

Към това Плевнелиев допълни, че новите членове на ВСС ще бъдат „познати по делата", а не по квотите, които са ги излъчили и допълни, че очакванията са за бързи и мъдри решения.

Правосъдният министър Диана Ковачева благодари на членовете на стария ВСС за ползотворната работа и доброто взаимодействие и пожелава на новия ВСС „много кураж и много сърце".

Председателят на парламента Цецка Цачева обеща на новия ВСС сътрудничеството с парламента да продължи в досегашния дух и си пожела отпадане на процедурата по мониторинг от Брюксел.

Главният прокурор Борис Велчев препоръча на новите членове да забравят лозунги от концепциите си и да започнат веднага работа по най-сериозния проблем в съдебната система – прекомерната натовареност на магистратите.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев от своя страна иподчерта взаимодействието на властите и взаимния им контрол във ВСС.

„Огромна е отговорността, която поемате. Всяко ваше решение трябва да носи белега на справедливостта. Справедливостта е на всеки да се въздаде съобразно заслугите и съобразно закона", каза Груев, припомняйки римската сентенция „Правосъдието (справедливостта) е в основата на държавата".

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев коментира, че пред новия състав на Съвета предсто да взиме тежки решения, с което напомни за процедурата по избор на нов главен прокурор, която трябва да се проведе през следващия месец и половина.

Новият съвет ще проведе първото си заседание близо два часа след встъпването си в длъжност с основна точка избор на представляващ член на съвета. Фаворит е бившият депутат на ГЕРБ Юлиана Колева.

#Лазар Груев #председател на НС #Цецка Цачева #Президент на България #Росен Плевнелиев #Диана Ковачева #министър на правосъдието #ВСС #Висш съдебен съвет #Върховния касационен съд #ВАС #Юлиана Колева #Върховния административен съд #Георги Колев #ВКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници