Лили, стопанката на любимите кученца в Интернет, пред Novinite.bg: За метода BARF и защо да спасим пале от улицата

Лили, стопанката на любимите кученца в Интернет, пред Novinite.bg: За метода BARF и защо да спасим пале от улицата
A A+ A++ A

Интервю на Михаела Михайлова

През миналата година броят на осиновените безстопанствени кучета в България се е увеличил с 22,5% спрямо 2019 г. и с над 30% спрямо 2018 г. Това показват данните в приетия от правителството Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2020 г.

За любовта към кучетата и защо да изберем да осиновим, вместо да закупим куче, днес ви срещаме с Лили. Тя е стопанката на Петър и Арчи, които завладяха социалните мрежи с над 282 хиляди последователи в Тик Ток и близо 40 хиляди в Инстаграм. Тези прекрасни животинки са имали нелека съдба преди да я срещнат. Ето и историята им:

- Здравей Лили, благодаря, че прие поканата ни да си поговорим за осиновяването на кученца. Ти стана популярна в Тик Ток, където показваш грижите за двете си кученца. Как реши да започнеш да снимаш за тази платформа?

Аз съм част от вълната хора, които откриха ТикТок по време на пандемията. Изведнъж всичко спря и имах много време, в което да обърна внимание на нещата които обичам - кучетата ми и правенето на видеа.

- Знаем, че Петър и Арчи не са първите бездомни кученца в твоето семейство. Разкажи ни как решихте да спасите животно, вместо да си закупите такова?

Мисля, че това решение дойде съвсем натурално предвид къде живеем. България има сериозен проблем с популацията на бездомни животни и затова освен законите, сме виновни ние. Аз не желая да съм част от проблема, а част от решението - затова не бих закупила куче, не бих развъдила мое куче и не бих изоставила мое куче. Осиновяването е естественият избор, когато не искаш да си част от проблема.

- А каква е историята на Петър и Арчи, като много други животът им не е бил лесен, преди да те срещнат.

Двамата имат много сходна история, макар бедите да им се случват по различно време. И двамата са блъснати от кола, в следствие на което биват осакатени. И двамата са ги открили в окаяно състояние по улиците на Пазарджик. А аз предложих помощ след като видях апел от организацията, която ги спаси - “Paw Пазарджик”. За живота им преди това не знаем много освен, че Петър е бих малтретиран и стрелян с въздушна пушка, а Арчи гледан на синджир.

 

 

@petur.and.archi За всички които искаха историята на Арчи ❤️ Част 1 #куче #българия #bulgaria #dog #история #foryou ♬ Историята на Арчи - Животът с куче
@petur.and.archi Петър е куче с късмет! ❤️ #куче #българия #история #bulgaria #foryou #dog ♬ Историята на Петър - Животът с куче

 

 

 

- Защо според теб хората се страхуват да осиновяват кученца?

Не знам. Вероятно никога не са посещавали приют.


- Мислиш ли, че българинът вече се отваря към това да вземе куче от улицата?

Да, забелязвам тенденция в големите градове, че все повече се спасяват и осиновяват кучета от улицата.


- Как би окуражила човек който се чуди дали да го направи?

Осиновявайки спасяваш живот и даваш втори шанс едно живо същество да види света без болка и страх.


- От видеата ти научихме и за един много интересен начин на хранене на опашатковците. Разкажи ни за него?

Храня Петър и Арчи съобразно биологичният им вид - тъй нареченият метод BARF. Това е балансирано напълно сурово меню от мускулно месо, хрущяли, органи и малко зеленчуци и плодове. Храня ги по този начин, защото се стремя оптимално да се грижа за здравето им. Както всяко животно така и кучетата са създадени да ядат непреработена храна. Ако някой търси достоверен източник на информация може да започне с работата на “dr. Karen Baker”.


- Парър и Арчи за звезди в Интернет света. Когато ги разхождаш срещате ли много фенове?

Хаха, да, истински звезди са! Почти навсякъде ни се случва да срещнем хора, които ги разпознават. Никога няма да забравя как на една от разходните ни в планината, двама души ни подминаха с кросов мотор, но намалиха, а след това спряха. За кратко се чудеха, но слязоха от мотора и закрачиха към нас. С огромни усмивки дойдоха и попитаха “Това са Петър и Арчи, нали?”. Пълнят ми душата такива хора.


- Кучетата са навсякъде с теб. Каква е подготовката ви преди път?

Най-важната част от подготовката за път с куче е подбирането на дестинацията. Пътят, мястото за отсядане, местата за посещаване, всичко това трябва да е съобразено с кучето и неговите нужди.


- Как се отразява той на животинките?

Чудесно. Петър и Арчи се оказаха приключенци, като нас. Лятото ходим да караме каяк в морето, зимата са с нас в планината да караме ски. Да са сред природата е най-естественото за тях.


- Посъветвай нашите читатели как да бъдат по-добри стопани на кученца.

Само любов, храна и вода не са достатъчни. Всеки трябва да осъзнава добре какви са нуждите на кучето му и да се съобразява с тях, щом е поел отговорност за него - от хранене, през интерактивно общуване до физическо натоварване.


- Ако не ги нямаше Петър и Арчи, коя порода кучета би искала да имаш и защо точно тя?

Ако ги нямаше Петър и Арчи не мисля, че щях да имам определена порода куче. За мен породата е от без значение. Кучетата са невероятни същества и всяко едно е уникално.

 

#Лили #куче

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »