Референдумът за „Белене“ може и да се провали, според експерти

Референдумът за „Белене“ може и да се провали, според експерти
Председателят на БСП Сергей Станишев и членове на партията занесоха папките със събраните подписи за референдум за АЕЦ „Белене" от ул. "Позитано" 20 до сграда на Народното събрание. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Има голяма опасност първият референдум, който се провежда в демократична България, да е невалиден, защото хората няма да гласуват, смятат юристите Славея Христова и Атанас Слалов.

Причината според тях е законовото изискване да са гласували 70% от гражданите, които са упражнили правото си на глас на предходните избори, споделиха те в ефира на телевизия „България он ер", цитирани от информационна агенция „Фокус".

Мнението на Христова и Слалов е, че няма да се съберат толкова хора, най-малко заради така зададения въпрос „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене?".

Слалов обясни, че въпросът за АЕЦ „Белене" трябва да бъде редактиран, защото сега съдържа в себе си два въпроса - за атомната енергетика като цяло и допълнително за бъдещето на проекта „Белене".

Законът дава възможност парламентът да редактира въпроса, но „ГЕРБ ще се опита да дискредитира референдума, ще правят сигурно и опити да подменят съдържанието на въпроса и ние ще се борим с всички сили срещу това", каза междувременно по Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев.

Експертите допълниха, че процедурата по провеждане на референдум отнема около осем месеца, а истинското гласуване представлява риск за политиците в България.

Референдум за АЕЦ „Белене" трябва да се проведе преди парламентарните избори, които ще бъдат в края на лятото или есента на 2013 г., категорични са експертите.

Във вторник обаче министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че референдум ще има до три месеца.

#Сергей Станишев #БСП #председател на БСП #АЕЦ „Белене" #Делян Добрев #министър на икономиката и енергетиката #референдум #юристи #гласуване #избори #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници