Станишев може да промени мнението на Холандия за България в Шенген, твърди социолог

Станишев може да промени мнението на Холандия за България в Шенген, твърди социолог
Като лидер на ПЕС Сергей Станишев може да преобърне позицията на Холандия за присъединяването на България към Шенген, смята социологът Юрий Асланов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като лидер на ПЕС Сергей Станишев може да преобърне позицията на Холандия за присъединяването на България към Шенген, смята социологът Юрий Асланов.

„България като държава получава неочакван достъп до най-високото ниво на европейската политика, защото повечето европейски лидери ще се съобразяват с лидера на ПЕС Сергей Станишев," коментира Юрий Асланов в ефира на бТВ.

Според социолога Холандия ще преразгледа позицията си за членството на България в Шенген след изборите в началото на септември, спечелени убедително от Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте.

Провалът на крайнодясната партия на Герт Вилдерс на парламентарните избори в Холандия също може да има решаваща роля.

„Предполагам, че Станишев ще отиде в най-скоро там и ще преобърне мнението им за влизането ни в Шенген," посочи Юрий Асланов.

Според него кабинетът „Борисов" получава шанс чрез президента на ПЕС Сергей Станишев заради улеснения му достъп до най-висшето ниво на ръководство в ЕС.

„На този етап заемането на Станишев на този важен пост се оценява повече като личен успех, отколкото на партията, но при всяко едно положение самочувствието на БСП ще се повиши. Шансът на БСП да получи по-голям резултат на изборите се увеличи," подчерта още социологът.

„Никой не очакваше, че голямо политическо семейство в Европа ще даде такъв знак към Източна Европа," допълни Юрий Асланов и посочи, че това е успех, който дава шанс за преподреждане на политическите сили в България.

Социологът Андрей Райчев също посочи избирането на Сергей Станишев начело на ПЕС като голям успех, който ще активизира по-пасивните привърженици на БСП.

„Само за тази година Сергей Станишев първо се яви срещу Георги Първанов, второ – яви се да набере половин милион подписа за референдум за АЕЦ „Белене", и третото заемането му на такъв висок пост," изреди социологът.

#Сергей Станишев #председател на БСП #президент на ПЕС #Юрий Асланов #Андрей Райчев #социолог #ПЕС #Холандия #България #Шенген #Марк Рюте #премиер на Холандия #Герт Вилдерс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници