Безработицата в Испания засегна рекордните 4,7 млн. души

Безработицата в Испания засегна рекордните 4,7 млн. души
Испански полицаи охраняват демонстрация пред сградата на парлемента на граждани, недоволни от политиката за справяне с кризата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

4,7 млн. души са безработните в Испания, сочи статистиката за септември, като близо 80 000 души са останали без работа през миналия месец.

Правителството на премиера Марио Рахой очаква ситуацията по отношение на заетостта ще стане още по-трудна и се надява приетите структурни реформи от различни министерства и ведомства ще помогнат на Испания да възстанови доверието и да се върне към растеж, предаде БНР.

Синдикатите напомниха за крайно съкратения бюджет, приет от правителството преди седмица – според тях бюджетът за 2013 година има за цел увеличаване на безработицата и намаляване на социалната защита при безработица.

„Общо 478 000 души са останали без работа пред последната година. Цифрите са толкова негативни, колкото бяха и през 2009 г. – най-лошата година от кризата за страната ни," констатират синдикатите.

Испания е във втора рецесия от три години, като безработицата в страната достига близо 25%. Страната има четвъртата по големина икономика в еврозоната, но е на първо място по броя безработни в ЕС. Очаква се безработицата да започне да спада догодина до 23,3%.

#Испания #рецесия #безработица #Марио Рахой #премиер на Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници