Инспектори тръгват на предколеден лов за опасни фойерверки

Инспектори тръгват на предколеден лов за опасни фойерверки
A A+ A++ A

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обяви, че започва вече традиционната кампания “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА”.  От понеделник инспектори от ДАМТ тръгват на проверки по молове, магазини, базари и пазари. Фокусът ще е върху три групи продукти: детски  играчки и карнавални костюми; светещи гирлянди;  пиротехнически изделия - фойерверки, бенгалски огън и др. Ясно е защо - тези стоки са сред най-търсените по Коледа и Нова година. В същото време досегашните проверки в предни години показват, че точно в търговията с тези артикули около празниците има много нарушения. 

Най-дребните провинения на продавачите са, че предлагат стоки с неясен произход и без инструкции за употреба. Тежките случаи  -  основно при запалимите артикули, крият рискове за здравето.  

В миналогодишната “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА” екипите на надзорната агенция са проверили около 1000 артикула. Ето обобщените резултати:   

Различни "несъответствия" са били установени при 161 бр. играчки - от липса на маркировка за съответствие и на данни за производителя/търговеца до сбъркани или непълни инструкции за употреба.

При 123 вида гирлянди са били открити следните дефекти - липсващи данни за производител/вносител и СЕ маркировка, видими несъответствия с изискванията; никакви инструкции за употреба;

При пиротехниката положението е било подобно  - неясен произход и път на изделието, липса на указания за употреба на български език и на знак СЕ, че изделието отговаря на изискванията на ЕС.

"Анализът на резултатите от кампанията през 2020 г.  показва, че на пазара в предпразничния период се разпространяват продукти с несъответствия от нисък ценови клас. Често те са с неясен произход. Проверките преди празниците са навременни и необходими, за да се гарантира здравето и доброто настроение на потребителите", коментират от ДАМТН. 

“БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2021” ще продължи до 22 декември.

При наличие на несъответстващи продукти инспекторите ще издават Заповеди за спиране на тяхното разпространение.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници