ГЕРБ ще оттегли проекторешението за „Белене“, чака референдум

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ГЕРБ ще оттегли проекторешението от парламента за възобновяване на преговорите по проекта АЕЦ „Белене", стана ясно на извънредна пресконференция на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Проекторешението бе внесено на 27 септември, четвъртък, и трябваше да се гледа от Народното събрание тази седмица.

Министър Добрев обясни, че предстои референдум по темата за АЕЦ-а и българските граждани са тези, които трябва да решат да има ли централа или не, предаде информационна агенция „Фокус".

„При положение, че имаме легитимен референдум, имаме по-висшестояща власт в държавата - хората, които трябва да вземат решението за АЕЦ "Белене", аргументира се Делян Добрев.

Според внесеното проекторешение, Народното събрание препоръчва на Министерски съвет чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ) и НЕК да разгледа възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадка „Белене", която да бъде реализирана от потенциален инвеститор.

Условия, при които предложението трябваше да бъде разгледано, бяха цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна, както и да бъдат поети всички настоящи и бъдещи плащания и претенции от и към НЕК.

По отношение на НЕК, потенциалният инвеститор на АЕЦ „Белене" трябва да постигне цялостно уреждане на отношенията между НЕК, „Атомстройекспорт"и консултантите.

Инвеститорът се задължава да гарантира добросъвестния си ангажимент за придобиване на проекта „Белене" чрез издаване на неотменяема гаранция в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК. Нещо, за което настоява и самият премиер Бойко Борисов.

Друг ангажимент, който инвеститорът трябва да поеме, е да гарантира отговорността за ядрена вреда по Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда.

В проекторешението беше записана и възможността НЕК да придобие дял от капитал на АЕЦ „Белене".

#Глобъл пауър консорциум #България #АЕЦ „Белене“ #министър-председател #премиер #Бойко Борисов #министър на икономиката #Делян Добрев #Народно събрание #проекторешение #"Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници