Борисов спира преговорите за АЕЦ „Белене“ до референдума

Борисов спира преговорите за АЕЦ „Белене“ до референдума
Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриха реновирания подход към крепостта „Царевец" във Велико Търново. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов ще разпореди преговорите с частния инвеститор, който проявява интерес за реализация на проекта АЕЦ „Белене“, да бъдат прекратени до провеждането на референдум за втора атомна централа в страната.

Това съобщи самият министър-председател при откриването на обновения площад „Цар Асен І“ пред историческия хълм Царевец във Велико Търново, предаде Дарик радио.

Според премиера независимо от начина, по който от БСП са събрали над 500 000 подписа, референдум трябва да има, при това колкото се може по-скоро.

„Как са събрали подписите, за всички стана ясно“, каза Бойко Борисов.

„Както си плащат за изборите Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари – плащат, но така или иначе, спазвайки Конституцията, референдум трябва да се проведе“, добави той.

Премиерът поиска веднага да има дебат в парламента по темата и всеки, който ще гласува „за“ или „против“ да знае, по думите му, като се дадат 22 милиарда лева, откъде ще се вземат, колко ще стрвува токът, кой ще прави електропреносната мрежа.

Министър-председателят акцентира и върху изказване от неделя на предшественика си на поста и лидер на БСП Сергей Станишев, който заяви, че когато е трябвало да подпише за АЕЦ „Белене“, не го е направил, за да запази интересите на България.

„Сега да каже кои са били другите интереси“, попита Бойко Борисов.

Миналата седмица беше съобщено, че неизвестният „Глобъл пауър консорциум“ проявява интерес към осъществяване на проекта за строеж на втората атомна централа в България.

Оттогава премиерът няколко пъти повтори, че България ще се включи в преговори за новата АЕЦ, само ако кандидат-инвеститорът депозира гаранция от 200 млн. евро.

#Велико Търново #Царевец #Глобъл пауър консорциум #България #АЕЦ „Белене“ #министър-председател #Сергей Станишев #БСП #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници