Започна процесът срещу бившия иконом на папата

Започна процесът срещу бившия иконом на папата
Във Ватикана започна съдебен роцес срещу бившия иконом на папа Бенедикт XVІ - Паоло Габриеле, по обвинения в кражба на поверителна информация. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Във Ватикана започна съдебен роцес срещу бившия иконом на папа Бенедикт XVІ - Паоло Габриеле, по обвинения в кражба на поверителна информация.

Делото за изтичане на документи се води пред журналисти, което е безпрецедентен случай в историята на Ватикана, известен с привързаността си към секретността, предават АФП и БТА.

В залата обаче са допуснати само осем журналисти, които след това ще запознаят останалите как е протекло първото съдебно заседание.

Паоло Габриеле е обвинен, че е откраднал десетки поверителни документи, публикувани впоследствие в книга, на фона на предполагаеми борби за власт във висшата йерархия на Католическата църква.

В края на юли ватикански съд обяви, че икономът на папата Паоло Габриеле и негов съучастник на име Клаудио Шарпелети ще бъдат съдени за кражба на поверителна информация. Шарпелети е компютърен специалист към държавния секретариат на Ватикана.

Дотогава 46-годишният Паоло Габриеле, арестуван на 23 май и поставен под домашен арест на 21 юли, беше единственият заподозрян за скандала.

Габриеле е обвинен, че е откраднал от бюрото на личния секретар на папата множество свръхсекретни писма и други документи, адресирани до светия отец (и до Йозеф Рацингер, преди той да стане папа Бенедикт XVІ) и ги е копирал, за да ги даде на външни лица.

В стотиците документи има данни за корупция при сделките на Ватикана с компании в Италия, включително плащания за услуги по раздути цени, както и подробности за съперничеството между кардиналите и свадите за управлението на ватиканската банка.

Ако бъде признат за виновен, Паоло Габриеле може да получи присъда до шест години затвор съгласно законите на папската държава.

В обвинителния акт от 35 страници пише, че бившият иконом казал по време на следствието, че е постъпил така, защото виждал „зло и корупция навсякъде в Църквата" и искал да помогне за тяхното изкореняване, „защото папата не е достатъчно информиран".

Обвинителният акт разкрива, че при обиска в дома на бившия иконом на папата са били открити чек за 100 000 евро на името на Бенедикт XVІ, къс злато и книга от 16-и век.

Паоло Габриеле казал, че възнамерявал да върне обратно тези неща.

#Паоло Габриеле #поверителна информация #Ватикана #Йозеф Рацингер #Католическа църква #обвинителен акт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници