Маргарита Попова: Новият главен прокурор да е куражлия с авторитет

Маргарита Попова: Новият главен прокурор да е куражлия с авторитет
Вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Бъдещият главен прокурор на България трябва да е вещ и с кураж, с личен авторитет на доказал се обвинител, заяви вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова.

Според Попова главният обвинител трябва да е загрижен за сектора, за да има доверие обществото в съдебната система, коментира в Пловдив в четвъртък вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Бившият правосъден министър смята, че всеки кандидат за поста трябва да има заслуги в досегашните реформи в съдебната система и очаква много достойни кандидатури.

Самата Попова, преди да влезе в политиката като правосъден министър, беше прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Вицепрезидентът коментира още, че очакванията към новия Висш съдебен съвет (ВСС) са твърде големи и „той има малко време, за да се сработи“.

Тя обеща след избора на главен прокурор президентството да направи оценка за работата на новия ВСС.

Попова препоръча първата задача на ВСС да бъде оценка на предходния състав, за да стане ясно дали негативите са породени от личностни или от структурни проблеми.

Само така според нея българските граждани ще видят, че ВСС може да назовава проблемите, да ги структурира и да ги решава, което пък ще бъде гаранция, че новият съвет ще действа много по-добре от предишния.

Маргарита Попова оцени положително започналата от Пловдив децентрализация на държавните институции с преместването тук на сектора „Туризъм“ на икономическото министерство.

„Подобни опити имаше и в други страни от ЕС, но се провалиха, радвам се, че в Пловдив дойде много амбициозен екип“, посочи вицепрезидентът.

В сряда, 26 септември, народните представители избраха 11-те членове на ВСС от парламентарната квота.

Миналата седмица станаха известни и имената на членовете на ВСС от професионалната квота.

Това са шестима съдии - Юлия Ковачева, от Върховния административен съд (ВАС), Милка Итова, съдия в Софийския градски съд (СГС), Даниела Костова от Окръжния съд във Варна, Галя Георгиева - Апелативен съд - Пловдив, и Калин Калпакчиев - съдия в Апелативен съд – София.

Четиримата прокурори в новия ВСС ще бъдат Михаил Кожарев, заместник главен прокурор на Върховна административна прокуратура, и Елка Атанасова, окръжен прокурор на Благоевград, Камен Ситнилски, заместник главен прокурор на Върховната касационна прокуратура, и Румен Боев, прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив.

Зам.-директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев е представителят на следователите.

Новите висши магистрати, които ще получат петгодишен мандат, трябва да изберат и главен прокурор.

#Висш съдебен съвет #ВСС #парламентарна квота #професионална квота #Маргарита Попова #вицепрезидент на България #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници