Депутати искат отмяна на забраната за пушене на закрито

Депутати искат отмяна на забраната за пушене на закрито
Независимият депутат Кирил Гумнеров по време на редовния парламентарен контрол в петък, 28 септември 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поправка в Закона за здравето, която отменя забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, внесоха независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

Депутатите предлагат да се върне старото положение, при което заведенията бяха разделени на две части – за пушачи и за непушачи, като обаче това да важи само за помещения над 70 кв. метра, предава „Дневник“

Ако този проектозакон бъде приет, Гумнеров и Иванов предлагат още поправка в данъчното законодателство, която да задължи заведенията, в които има зали за пушачи, да плащат с до три пъти по-високи данъци. За да бъдат стимулирани и местата, които са изцяло за непушачи, независимите депутати искат техните данъци да бъдат намалени наполовина“.

Според Кирил Гумнеров е логично кафенета и ресторанти, в които не се пуши, да плащат по-малко, тъй като в тях влизат и по-рядко хора.

Другата допълнителна идея на депутатите е целият акциз, който държавата събира от цигари, да започне да се влива в бюджета за здравеопазване.

„Това са около 1.7 млрд. лева на година“, уточни Гумнеров.

Мотивите на двамата независими депутати се основават на прогнози, че със сегашната забрана за пушене ще нарасне и броят на безработните с „30 000 души до края на зимния сезон“.

Дебатът за пушенето се разгоря отново в началото на седмицата, когато ресторантьорите се оплакаха, че са загубили около 50% от оборота си, защото хората вече не ходят по заведения заради забраната на пушене на закрити места.

От министерството на здравеопазването обаче тушираха оплакванията, като казаха, че летните месеци не са показателни и забраната като цяло е положителна стъпка.

Гумнеров заяви, че се надява на подкрепа от управляващото мнозинство, като допълни, че вече са проведени неофициални разговори с депутати от ГЕРБ, които подкрепяли отмяната на закона.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова обаче отрече това твърдение пред „Дневник“.

„Такъв дебат в парламентарната група на партията не съществува. И в комисията тази тема не стои. Законовите разпоредби са факт, те се спазват и смятам, че са стъпка напред за по-добро здраве на хората“, коментира тя.

Впоследствие самият министър на здравеопазването Десислава Атанасова също заяви, че ГЕРБ не е обсъждала възможността за отмяна на забраната за тютюнопушене.

От юни 2012 г. пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е в сила, като по данни на медиите забраната се спазва, а контролните органи съобщават за малко установени нарушения.

#забрана за тютюнопушене #Кирил Гумнеров #Стоян Иванов #Даниела Дариткова #законопроект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници