Великобритания решена да залови заклещения Асандж

Великобритания решена да залови заклещения Асандж
Външните министри на Еквадор и Великобритания, Рикардо Патино и Уилям Хейг, не се споразумяха за съдбата на Асандж, въпреки че си стиснаха ръцете. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания и Еквадор не успяха да постигнат споразумение за съдбата на основателя на сайта „Уикилийкс" Джулиан Асандж, който от 100 дни се укрива в еквадорското посолсто, съобщиха официални източници.

Евадорският външен министър Рикардо Патино заяви, че няма „никакво непосредствено решение" след срещата си с британския си колега Уилям Хейг в рамките на Общото събрание на ООН, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Хейг заявил на Патино, че Великобритания е длъжна да екстрадира Асандж в Швеция, съобщи говорител на британското външно министерство в комюнике.

"Концепцията за "дипломатическо убежище", макар да е утвърдена в Латинска Америка, не присъства в британското законодателство", допълни говорителят.

Асандж намери убежище в еквадорското посолство в Лондон на 19 юни, за да избегне екстрадирането си в Швеция, където трябва да отговаря по дело за сексуално нападение.

41-годишният Асандж се опасява, че Швеция ще го предаде на САЩ, където пък може да бъде съден за публикуването на поверителни дипломатически документи от „Уикилийкс".

Според адвокатите и поддръжниците на Асандж той няма да получи справедлив процес в САЩ.

По-рано в четвъртък в разсекретени документи на американското контраразузнаване САЩ обявиха официално Джулиан Асандж за враг, приравнявайки го с „Ал Кайда" и талибаните.

От британското външно министерство допълниха, че и двамата министри се съгласиха, че трябва да търсят дипломатическо решение на случая, като са изразили желание да се срещнат отново на това равнище, за да продължат разговорите.

В края на август Великобритания оттегли заканите си да шурмува посолството на Еквадор в страната, където се укрива Асандж, ако той не бъде предаден.

Великобритания беше решена да предаде Джулиан Асандж на Швеция, където на основателя на „Уикилийкс" са повдигнати обвинения в изнасилване и сексуално посегателство, даде да се разбере тогава говорител на британското министерство на външните работи.

Последните събития обаче може да подобрят отношенията между Кито и Лондон и да позволят провеждането на повече разговори за бъдещето на Джулиан Асандж.

Базираната във Вашингтон Организация на американските държави осъди заплахата на Великобритания, а външните министри на страните от Южна Америка подкрепиха позицията на Еквадор, че заканата на Лондон е неприемлива и може да се превърне в опасен прецедент.

Еквадорският президент споделя страха на Джулиан Асандж, че ако бъде предаден на Швеция, може да бъде екстрадиран в САЩ, където той може да бъде обвинен в престъпления, свързани с изтеклите документи.

Еквадорското правителство каза, че ако получи писмени гаранции от страна на Великобритания и Швеция, че Джулиан Асандж няма да бъде екстрадиран в трета страна, той може да се предаде на шведските власти.

#Уилям Хейг #Джулиан Асандж #Еквадор #Великобритания #САЩ #Барак Обама #Швеция #Уикилийкс #САЩ #„Ал Кайда“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници