БСП демонстративно напусна заседанието на Столичния общински съвет

БСП демонстративно напусна заседанието на Столичния общински съвет
Една от причините за действията на представителите на БСП беше късно внесен доклад във връзка с Общинска банка, разясни съветникът от БСП Калоян Паргов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общинските съветници на БСП демонстративно напуснаха заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

„Напускаме заради публичното унижение на институцията Столичен общински съвет, групата на общинските съветници се превърна в прост придатък на общинската администрация“, заяви социалистът Георги Кадиев, цитиран от БСП.

„Поставени сме в унизителното положение – сутрин в 9 часа да участваме в комисии, след това в 10 часа да взeмаме решения, които са от ключова важност за живота в София“, продължи Кадиев.

„Чисто политически решения, без никакво обсъждане, без правото на задаване на въпроси, без никаква възможност да се вникне вътре в проблемите“, поясни той.

По думите му демонстративното напускане на заседанието на СОС е символичен акт, че „не може така да се унижава местното самоуправление, превръщайки го в придатък на ГЕРБ“.

Една от причините за действията на представителите на БСП беше късно внесен доклад във връзка с Общинска банка, разясни съветникът от БСП Калоян Паргов.

„Това, че днес в 12 без 5 някой е решил да внесе доклад за Общинска банка, без да е уведомил преди това общинския съвет не означава, че този символичен акт е насочен само срещу този доклад. Това не е протест, а политически акт и политическа позиция“, категоричен е той.

„Това е запазена марка на ГЕРБ – да вкарва важни точки в 12 без 5 с презумпцията „Дайте да дадем“. Да не достига до медиите. Ето един пример за това как се унищожава местното самоуправление, а и хората на София, които са ни натоварили да задаваме въпроси и да вземаме решения от тяхно име“, каза пък Кадиев.

„Ние не сме тук да гласуваме решенията на ГЕРБ, които те са решили, че решение X или Y е важно“, добави той.

Георги Свиленски посочи, че решението е било общо на групата на социалистите в СОС и е било взето преди появата на точката за Общинска банка.

„Когато ние предлагаме разумни решения, а те се отхвърлят само защото са предложени от БСП, това не ни доставя удоволствие. Надявам се това да го разбират и гражданите“, допълни той.

Николай Стойчев, зам.-председател на СОС, отправи редица критики към действията на БСП.

„Кой има интерес да не се случи? На първо място, самата банка няма интерес, не печели и Столична община, защото това е една възможност да се стабилизира банката. Единственият, който печели в тази ситуация, е миноритарният акционер в банката. Ето това правят от БСП – защитават олигарсите“, коментира Стойчев.

Заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък започна под знака на протеста още преди действията на БСП.

Преди началото на заседанието пред входа на общината се събраха представители на протестиращите против Синята зона граждани, които раздаваха на общинските съветници копия от Конституцията.

В тези копия бяха подчертани и членовете на върховния закон, които според недоволните граждани новата наредба нарушава.

Много от общинските съветници просто подминаха протестиращите, без да им обръщат особено внимание.

Около тях по-дълго се задържаха представителят на БСП Панайот Бончев, както и Силвия Христова от ГЕРБ, която коментира, че исканията на активистите все още не са изяснени.

Впоследствие представители на протестиращите граждани не бяха допуснати до заседанието на СОС.

#Столичния общински съвет #СОС #БСП #Георги Кадиев #София #Столична община #Синя зона #ГЕРБ #Общинска банка #Калоян Паргов #Георги Свиленски #Конституцията #Панайот Бончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници