Експерти на противоположни мнения за „размразяването“ на АЕЦ „Белене”

Експерти на противоположни мнения за „размразяването“ на АЕЦ „Белене”
Според енергийния експерт Илиян Василев е прието ядрени централи да се строят от известни международни компании и от държавни предприятия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Коренно противоположни менения за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“ от частен американски инвеститор изразиха енергийни експерти.

В сряда стана ясно, че неизвестният американски консорциум „Глобъл пауър консорциум“ е проявил интерес за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Според проф. Атанас Тасев, енергиен експерт и финансов анализатор, инвеститорски интерес към проекта е бил заявен отдавна, но е трябвало да се даде време на правителството, за да се провери доколко този инвеститор е сериозен и зад него стоят „чисти“ пари, предаде БТА.

Сега по думите на Тасев това е потвърдено и българското правителство дава зелена улица на проекта.

По информация на проф. Тасев зад „Глобъл пауър консорциум“ стоят достатъчно стабилни и авторитетни американски и български фирми, а основният кредитен ресурс идва от американски военен пенсионен фонд.

„При това развитие на нещата се получава ситуация, от която всички печелят“, коментира за БТА Тасев.

Консорциумът ще заплати на НЕК направените досега разходи – възмездно право за строеж, лиценза на площадката, платеното досега оборудване. Според Тасев средствата, които НЕК ще получи, ще са около 700 млн. евро.

По думите му това е страхотна финансова инжекция за изпадналото в тежко финансово състояние дружество, а от друга страна, ще бъде платено оборудването на руската страна и по този начин логично ще отпадне и претенцията на „Атомстройекспорт“ към НЕК за компенсации на стойност 1 млрд. евро.

На противоположно мнение за реализирането на подобен проект обаче са енергийни експерти, принципни противници на АЕЦ „Белене“.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, заяви за БТА, че този проект не е необходим на българската енергетика, защото енергийната система на страната не може да интегрира толкова голяма мощност.

От друга страна, осъществяването на проект от частен инвеститор буди много правни въпроси и не е ясно дали няма да има намеса от ЕС в това отношение, посочи още той.

По думите му България носи отговорност като страна суверен, когато на нейна територия се изгражда ядрена централа и така ще се наложи да носи отговорност за чужди щети.

Не е ясно и какво ще се прави с отработеното ядрено гориво и с неговото преработване и съхранение, кой ще плаща за това и каква отговорност носи България, каза Хиновски.

Според Илиян Василев, дипломат, геополитик и енергиен експерт, воденето на разговори на официално ниво с един толкова малко известен частен инвеститор крие сериозни рискове и дори уронва престижа на България.

Трима души, които са посетили Народното събрание, не може веднага да бъдат обявени за стратегически инвеститор, заяви Василев.

По думите му не е ясно кой стои зад оповестения в сряда публично консорциум, а е прието ядрени централи да се строят от известни международни компании и от държавни предприятия.

#Народното събрание #Илиян Василев #България #ЕС #Иван Хиновски #Българския енергиен форум #Атомстройекспорт #НЕК #проф. Атанас Тасев #Глобъл пауър консорциум #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници